Магазин

Барселона уводи забрану за Аирбнб, градоначелник најавио борбу против масовног туризма

Градоначелник Барселоне најавио је да ће за максимум пет година забранити платформу Аирбнб у борби против масовног туризма, док је градско веће најавило да ће укинути 10.000 дозвола за станове за туристе.
Барселона уводи забрану за Аирбнб, градоначелник најавио борбу против масовног туризма© Unsplash/ Logan Armstrong

Због те одлуке каталонски град је постао први у борби против краткорочних изнајмљивања станова, а због све чешћих протеста грађана против масовног туризма, преноси Тајмс.

Критичари платформе наводе да је присуство хиљада краткорочних закупа намењених туристима подигло цене за локално становништво, приморавајући неке да напусте квартове у којима њихове породице живе деценијама.

Како је најављено градско веће би до новембра 2028. године могло да укине 10.101 одобрену туристичку дозволу за стан, чиме би краткорочно издавање станова "потпуно престало".

"Тих 10.000 станова ће користити становници града или ће ићи на тржиште за изнајмљивање или продају", рекао је члан градског већа.

Снажан режим инспекције за откривање потенцијалних нелегалних туристичких станова наставиће се када забрана ступи на снагу.
"Потребно је више стамбеног простора, а мере које представљамо су да обезбедимо већу понуду тако да радничка средња класа не мора да напусти град јер не може да приушти смештај." додао је он.

Шпанска министарка становања Изабел Родригез рекла је да подржава одлуку Барселоне, за коју каже да је улагање свих неопходних напора да се гарантује приступ приступачном становању.
Најављене мере нису зауставиле прилив посетилаца у град, а локална удружења позивају на демонстрације 6. јула под слоганом "Доста! Зауставимо туризам!".

Слични скупови, који привлаче десетине хиљада демонстраната, одржани су и у другим шпанским туристичким местима као што су Канарска острва и Палма де Мајорка.


Како се наводи, неки политичари крајње левице оптужени су да су подстицали нападе на станове за изнајмљивање туриста, а овог викенда неколико имања је гађано силиконским оружјем како би им се блокирале браве.
Председник Удружења туристичких апартмана у Барселони Апартур Енрике Алкантара оптужио је општинске власти да су занесене "фобијом од туризма" и популизмом, јер туристички станови представљају 0,77 одсто стамбеног фонда Барселоне и да њихово елиминисање неће решити проблем приступа становању.

"Они уништавају сектор који доноси 347 милиона евра у јавну касу Барселоне, сектора састављеног од малих власника који директно запошљава више од 5.000 људи и индиректно много више: колико ће музеја, продавница и ресторана морати да се затвори?", рекао је он.

image