Свет

Украјина тражи од Америке да им пошаље касетне бомбе

Бајденова администрација одбила је да у потпуности одбаци тај украјински захтев, али га чувају као последњу опцију
Украјина тражи од Америке да им пошаље касетне бомбеGetty © Mark Renders

Украјински званичници тражили су од америчког Конгреса и администрације председника Џозефа Бајдена да им пошаљу касетну муницију, преноси Си-Ен-Ен.

Реч је о најконтроверзнијем украјинском захтеву до сад, пошто је употреба овог оружја забрањена у преко 100 држава. Ипак, Американци га још увек нису званично одбили, наводи америчка мрежа.

Амерички званичници више пута су нагласили да су спремни да подрже Украјину "колико је потребно", како би побољшали њен положај на потенцијалним преговорима са Русијом. Међутим, ни залихе западног наоружања нису неограничене, па Украјинци сматрају да би им америчка касетна муниција, која скупља прашину по складиштима, добро дошла.

Бајденова администрација одбила је да у потпуности одбаци украјински захтев, али га чувају као последњу опцију, уколико залихе преосталог наоружања почну да пресушују. Још један проблем по америчке власти представља и забрана Конгреса на слање ове муниције другим државама, а није извесно да би ово тело могло да промени ту одлуку у ближој будућности.

"Способност Украјине да направи искорак у наредној фази сукоба није зависна или повезана са добијањем те муниције", рекао је извор из Конгреса за Си-Ен-Ен.

Украјинци тврде да је њихов захтев оправдан зато што "и руска страна користи ту врсту муниције", тврдећи да је они "неће користити против цивилног становништва, већ само против руске војске".

Касетна муниција, позната под називом касетна бомба, представља посебан тип, најчешће муниције без навођења, која у себи садржи мање експлозивне направе или комадиће метала. Ове бомбе при експлозији распршују своју садржину у свим правцима, представљајући тако велику опасност за све који се нађу у близини.

Чак и ако не експлодирају, ове бомбе могу бити изузетно опасне, пошто се на тлу понашају слично минама, чинећи значајне делове територије неприступачним. Управо је та њихова карактеристика пресудно утицала на доношење Конвенције о забрани касетних бомби, која је постала важећа 2010. године. Ту декларацију постписало је 108 држава, међутим, ни САД ни Украјина нису међу њима.

Американци су користили касетне бомбе у великом броју оружаних сукоба, укључујући и НАТО агресију на Југославију, када су касетне бомбе бачене на више градова, укључујући и Ниш.

image