Економија

После драматичног одлива депозити се враћају на крипто берзу

Претходно је забележено повлачење 1,9 милијарди долара за само 24 сата
После драматичног одлива депозити се враћају на крипто берзуwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Aloisio Mauricio

Главни извршни директор "Бајненса" Чангпенг Џао саопштио је да се депозити враћају на ту крипто берзу након наглог повлачења средстава и обуставе трансакција неких стејблкоина, преноси Ројтерс.

Компанија за блокчејн податке "Нансен" известила је да је "Бајненс" забележио повлачење 1,9 милијарди долара за само 24 сата, а та берза саопштила је да "привремено паузира" повлачење USDC стејблкоина.

"Чини се да су се ствари стабилизовале. Јучерашње повлачење није било највеће које смо обрадили, чак није ни у првих пет", написао је Чангпенг на Твитеру.

Подаци "Нансена", међутим, показују да је повлачење 1,9 милијарди долара токена заснованих на етереуму био највећи дневни одлив у периоду од 24 сата од 13. јуна, наводи британска агенција.

Начин на који крипто берзе, као што су "Бајненс", и његов сада банкротирани бивши ривал FTX, управљају депозитима клијената под будним је надзором корисника и регулатора.

Иначе, "Бајненс" је под кривичном истрагом министарства правде САД која се тиче усаглашености пракси крипто берзе са америчким законима и санкцијама против прања новца.

Бајненс, чију је доминацију у крипто свету зацементирао банкрот ривалске берзе FTX, објавио је прошле недеље на Твитеру извештај ревизорске фирме Мазарс као доказ о резервама којима компанија располаже.

Извештај је показао да је залиха биткоина једног дана у новембру премашила депозите клијената.

Информативни портал КоинДеск известио је раније да је Бајненс забележио у понедељак одлив средстава од 902 милиона долара.

Ова криптоберза је већ под притиском власти. Подела између тужилаца у Министарству правде САД одлаже закључење дуготрајне кривичне истраге фокусиране на усаглашеност Бајненсове праксе са америчким законима и санкцијама против прања новца, пренео је Ројтерс у понедељак.

Тај текст британске агенције је изазвао пад Бајненсовог токена БНБ од скоро 4,0 процента, кажу трговци.

image