Свет

Ухапшен "крипто Робин Худ": Директор компаније FTX оптужен за осам кривичних дела

Бенкман-Фрид терети се за превару, заверу с намером да се изврши прање новца и кршење закона о финансирању кампање
Ухапшен "крипто Робин Худ": Директор компаније FTX оптужен за осам кривичних делаGetty © Eva Marie Uzcategui

Самјуел Бенкман-Фрид, оснивач и бивши извршни директор крипто берзе FTX оптужен је данас у САД за превару, заверу с намером да се изврши прање новца и за кршење закона о финансирању кампање.

Оптужница за укупно осам кривичних дела коју је поднело Тужилаштво Њујорка уследила је након грађанске тужбе за превару инвеститора коју је подигла америчка комисија за хартије од вредности, пренео је АП.

Оснивач крипто платформе FTX, Самјуел Бенкман-Фрид, ухапшен је у понедељак на Бахамима, након што су тужиоци из Сједињених Америчких Држава поднели пријаву против њега у Њујорку.

Бенкман-Фрид приведен је 24 часа пре него што је пред Конгресом требало да сведочи о банкроту своје компаније, јавља Би-Би-Си.

Максин Вотерс која председава комитетом, истакла је да је разочарана што се Бенкман-Фрид неће појавити на саслушању које је требало да буде одржано данас.

"Иако Бенкман-Фрид мора да сноси одговорност, америчка јавност заслужује да чује директно од њега све о акцијама које су нашкодиле милионима људи и уништиле тешко зарађену животну уштеђевину", рекла је Вотерс.

Очекује се да ће Бенкман-Фрид бити изручен Сједињеним Државама, саопштила је канцеларија државног тужиоца Бахама.

Полиција је саопштила да је директор FTX-а ухапшен због финансијских превара и прекршаја. Током претходног месеца, компанија је поднела захтев за стечај у Сједињеним Америчким Државама, због чега многи клијенти нису могли да поврате своја средства. 

Државни тужилац Бахама рекао је да ће Бенкман-Фрид бити задржан у притвору у складу са "националним Законом о изручењу".

FTX платформа омогућавала је купцима да размењују новац за криптовалуте, а компанија има дуговање од скоро 3,1 милијарду долара, и није познато како ће клијенти моћи да врате свој новац када се заврши поступак.

Многи велики инвеститори су улагали у FTX, а амбасадори бренда били су Том Брејди и Жизел Бундшен.

Стручњаци су упозорили кориснике да ће бити јако тешко да врате новац који су уложили.

Компанија је остваривала промет од око десет милијарди долара дневно, а банкрот је прогласила након што је конкурентска платформа "Бајненс" одлучила да обустави пословање са FTX-ом, након чега је Бенкман-Фрид поднео оставку.

Почетком децембра изјавио је да "никада није покушавао да обмане људе", рекавши да не зна колика штета је нанета клијентима компаније.

Стечајни управник компаније Џон Реј трећи имао је оштре критике, након краха FTX-a на рачун власника, али и његових најближих сарадника.

"Никада у својој каријери која траје 40 година, нисам видео такво комплетно одсуство корпоративних контрола и потпуни мањак веродостојних финансијских информација као овде. Од спорног система интегритета и мањкавог надзора, до концентрације контроле у рукама неискусних, припростих и потенцијално компромитованих индивидуа", оценио је стечајни управник.

Прошлог месеца FTX је поднео захтев за стечај у САД, због чега многи корисници нису били у могућности да повуку своја средства.

Према судском поднеску од прошлог месеца, FTX има дуговање према својих 50 највећих поверилаца од скоро 3,1 милијарду долара, наводи Би-Би-Си.

Није познато колико ће људи који имају средства на овој платформи добити натраг на крају стечајног поступка, иако многи стручњаци упозоравају да би то могао бити мали део онога што су депоновали.

ФТX платформа је омогућавала купцима да размењују нормалан новац за криптовалуте, као што је биткоин.

Банкман-Фрид биће задржан у притвору у складу са "националним Законом о изручењу", навео је државни тужилац Бахама.

Регулатори са Вол Стрита су саопштили да ће предузети мере против Банкман-Фрида, који је требало да сведочи о банкроту FTX-а пред америчким Конгресом у уторак.

Једна од највећих платформи за трговање криптовалутама, која је остваривала промет од око 10 милијарди долара криптовалута дневно, прогласила је банкрот у САД, а њен извршни директор и оснивач Сем Бенкман-Фрид, поднео је оставку, након што се конкурентска платформа Бајненс повукла из преузимања проблематичног FTX-а.

image