Магазин

Кожни материјал произведен од корена печурке

Уметник је направио концептуални пројекат користећи занимљив материјал на биљној бази
Кожни материјал произведен од корена печурке© pexels/pixabay

''Посуду с воћем'' направљену од материјала добијеног од печурака, креирао је дизајнер Херон Престон у колаборацији са компанијом ''Реиши - фина мицелија". Мицелија је мрежа која се добије преплитањем хифа (дугачке, кончасте структуре) печурака. Ова материја је налик на корен печурака, од које бренд ''Реиши'' производи материјал. Подсећа на животињску кожу, али је направљен на биљној бази.

"Посудa с воћем'' одабрана јер је ово најчешћа поставка коју уметници користе како би приказали своје сликарско умеће. Исто тако, он говори да је хтео да прикаже овај изузетно савремен текстил традиционалним мотивом, кроз објектив камере.

Иако се назива ''кожом од печурака'', процес је мало компликованији – уместо прераде правих гљива, за добијање ових ћелија се манипулише и контролише сам развој ћелија мицелија, како би се добили што бољи резултати и издржљив текстил.

Престон додаје да га је овај концепт већ неко време интересовао, као и сама природа гљива које су ''свуда око нас, али их наша ароганција према природи све мање примећује''. Додаје да му је фирма ''Реиши'' дала прилику да их поново ''види'' и добије инспирацију.

Ово је још један од многих пројеката данас који спајају дизајн, тесктилну индустрију, екологију и науку.

image