Србија и Балкан

Командир ОВК осуђен на 26 година затвора - због злочина над Албанцима

Саљих Мустафа проглашен је кривим за убиство, мучење и лишавање слободе албанских цивила који су сарађивали са Србима
Командир ОВК осуђен на 26 година затвора - због злочина над Албанцима© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, Pool

Некадашњи командир терористичке ОВК Саљих Мустафа, познат и као Командант Кали, осуђен је на 26 година затвора за злочине почињене над албанским цивилима, нелојалним овој паравојној организацији.

Мустафу су Специјализована већа тзв. Косова (позната као Суд за злочине ОВК) прогласила кривим за произвољно лишавање слободе, мучење и убиство током априла 1999. године на имању у селу Злаш код Приштине.

Осуђени бивши лидер ОВК био је иначе први притвореник Специјалног суда и први коме се судило у Специјализованим већима у Хагу.

У хашки притвор приведен је први пут 2020. године.

Тужилац за ратне злочине Џек Смит (који је иначе и специјални тужилац одређен за истраживање Доналда Трампа) приликом изношења завршне речи на суђењу Мустафи, рекао је да је, током суђења, "ван сваке сумње" доказао његову кривицу за злодела над шесторицом Албанаца за које се веровало да су сарађивали са Србима.

Он је тада нагласио да Мустафа заслужује "дугу затворску казну".

Иначе у оптужници против Мустафе наведено је да су заточеници у Злашу лишавани хране, воде, услова за хигијену и медицинске неге. Осим што су психички мучени били су, како је наведено премлаћивани, спаљивани, па су на њима чак коришћени и електрични шокови.

Све то дешавало се по Мустафиној наредби или уз његово директно учешће, а он је пред судом тврдио да није крив.

Пресуда Мустафи иначе је прва коју је такозвани Хашки суд за Косово изрекао припаднику ОВК. Њу је поздравио вршилац дужности специјализованог тужиоца Специјализованих већа Косова Алекс Вајтинг.

Он је оценио да пресуда доноси правду жртвама, и похвалио је храброст сведока који су сведочили пред Специјализованим већима, саопштио је Вајтингов кабинет.

"Данашња пресуда представља победу за правду и нарочито за жртве Саљиха Мустафе и њихове породице, који су сви косовски Албанци, чије су личне трагедије у сржи овог предмета и који су били изложени патњама више од две деценије због дела Саљиха Мустафе“, наводи се и додаје да су искази сведока, који су поклонили своје поверење Специјализованим већима да спроведу правду, били од кључне важности за ову пресуду.

"Честитам им на изванредној храбрости да се појаве пред судом и пруже доказе. Оснивање Специјализованих већа Косова је омогућило тим жртвама да кажу своју страну приче и дођу до правде“, оценио је Вајтинг.

image