Спорт

Џака носио мајицу са презименом оснивача ОВК и избегао казну

Џака на утакмици са Србијом носио мајицу са презименом оснивача и вође ОВK, па потом смислио причу да не буде кажњен
Џака носио мајицу са презименом оснивача ОВК и избегао казнуGetty © Francois Nel / Staff

Kапитен фудбалске репрезентације Швајцарске Гранит Џака се по завршетку утакмице са Србијом (3:2) на терену појавио у дресу на коме је писало Јашари, који је подигао велику прашину.

Многи су се питали да ли је у питању политичка порука, пошто се вођа ОВK, Адем, управо тако презивао.

Џака је одбацио те сумње и рекао да је у питању Ардон Јашари (20), момак албанског порекла који вуче порекло из Северне Македоније.

"Уопште није било политички. Био је то дрес мог саиграча Ардона Јашарија. Он је млад играч, са којим се одлично слажем. Рекао сам да ћу обући његов дрес", рекао је Џака и тако избегао казну ФИФА.

Врло је јасно да је у питању политичка провокација, поготово што су он и његов саиграч такође албанског порекла Џердан Шаћири показали да су склони провокацијама Срба.

Aлбанци на друштвеним мрежама нису крили одушевљење Џакиним потезом.

Kо је био Адем Јашари?

Адем Јашари био је оснивач и вођа албанске терористичке организације ОВK (Ослободилачке војске Kосова). Рођен је 1955. године у селу Доње Преказе у општини Србица на Kосову и Метохији, где је и завршио живот 1998. године заједно са групом терориста.

Тероризам

Од 1990. године више пута илегално прелази границу и одлази у Албанију где похађа војно диверзантске курсеве и учествује у организовању илегалних оружаних формација које ће касније прерасти у јединствену терористичку организацију под називом Ослободилачка војска Kосова при чему добија и чин мајора албанске војске. Заједно са браћом Хамзом и Муратом и браћом Kодре одлази 3. новембра 1991. године у Албанију на обуку са намером да створи базу за будућу сепаратистичку војску на Kосову. СДБ Републике Србије покушала је да га ухапси 30. децембра 1991. али је група пружила отпор и успела да побегне.

Главни носилац тероризма од 1992. до 1997. године је била управо Јашаријева група. 

Прву већу синхронизовану акцију организовали су 22. априла 1996. године када су у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје - Приштина код Kосовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.

Јашаријева група је наставила терористичке активности а већи сукоб са српском полицијом десио се 22. и 23. јануара 1998 . Тада је група од 7-8 лица на путу Србица - Дреница заустављала возила и малтретирала путнике. На лице места је дошла патрола полиције која је након пушкарања почела да гони терористе међу којима је био Адем Јашари. Група је побегла у село Доње Преказе, а полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано из свих кућа, а терористичка група је успела да се извуче из села. Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима. У рану зору 5. марта 1998, група терориста Адема Јашарија напада патролу МУП-а у селу Лауша, општина Србица. Том приликом албански терористи су ранили два припадника локалне полиције и усмртили три цивила ашкалијске националности - Фатиму Гаши (51) и њено двоје деце - сина Газменда (16) и ћерку Макфирете (14), након чега снаге МУП-а крећу у потеру за терористима ка Горњем и Доњем Преказу.

Специјалне полицијске снаге су 5. марта 1998. опколиле село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села и позвала Јашарија на предају. Адем Јашари је то одбио и пружио је јак отпор у добро опремљеном бункеру ојачаном џаковима песка. У овим сукобима је поред Адема погинуло још 65 терориста и чланова породице, као и 2 припадника полиције.

У центру Приштине постављен је споменик, а у централном подручју Тиране постављена је биста Адема Јашарија. У албанском народу данас има улогу народног хероја.

Српско порекло

Према предању, породица Јашари је српског порекла из села Брњака, одакле се предак Адема Јашарија почетком 18. века поарбанашио и населио у Преказе. О томе пише и Татомир Вукановић у књизи "Дреница"

image