Свет

Културни рат у Норвешкој: Лезбејка против "трансродне мајке-лезбејке са пенисом"

Норвешкој редитељки прети затворска казна због изјаве да трансродне жене не могу да буду лезбејке
Културни рат у Норвешкој: Лезбејка против  "трансродне мајке-лезбејке са пенисом"www.globallookpress.com © Tunahan Turhan/Keystone Press Agency

Норвешкој редитељки и уметници Тоње Гјевјон прети казна од три године затвора због изјаве да "трансродне жене које имају пенисе не могу бити лезбејке", што норвешке власти тумаче као кршење Закона о забрани говора мржње.

Иако се на први поглед чини да Европа због текуће енергетске и економске кризе има много веће проблеме, културни рат у овом делу света не јењава, а бројне фракције и струје на либералној страни сукоба почеле су све чешће да се окрећу једна против друге. 

Сукоби се, ипак, више не задржавају искључиво на нивоу реторике, будући да су у Европи родни активисти пронашли начин да, захваљујући интервенцијама на Закону о забрани говора мржње, неистомишљенике означе као криминалце. 

Ко је жена, ко је мајка, а ко лезбејка? 

У Норвешкој је Тоње Гјевјон, режисерка и уметница која се изјашњава као лезбијка и део ЛГБТ заједнице, реаговала на изјаве трансродне ЛГБТ активисткиње Кристин Џентофт, трансродне жене која се сада идентификује као "лезбијска мајка", изјавом да мушкарци не могу да буду лезбејке, због чега јој норвешке власти прете затвором.

Да покушамо да "преведемо" претходни пасус и расплетемо ово идентитетско клупко: жена лезбејка је, дакле, пребацила биолошком мушкарцу који се изјашњава као трансродна жена и мајка коју привлаче друге жене да је "за мушкарце немогуће да постану лезбејке, баш као што је за мушкарце немогуће да затрудне". 

И због тога би могла да заврши у затвору.

Норвешка је, подсећамо, 2020. године изменила Закон о говору мржње како би подразумевао родни идентитет и "родно изражавање" као заштићене категорије.

Џентоф je, како сама наводи, постала "лезбејска мајка" 2018. године након што је погледала Фејсбук видео, а онда је на Твитеру позвала "сву квир децу коју родитељи не воле" да дођу код ње на "нежан мајчински загрљај".

"Здраво квир децо свих узраста! Знам да немамо сви родитеље који нас воле. Али захваљујући Фејсбук видеу који сам управо видела, желим да кажем да сам од сада заиста мама. Дакле, ако вам треба и желите нежан мајчински загрљај, радо ћу вам помоћи!", твитовала је Џентоф. 

Џентоф се на Твитеру зове "Кристин, не Цистин", чиме наглашава да није "цисродна", односно да није рођена као жена.

"Мушкарци су мушкарци без обзира на њихове сексуалне фетише", изјавила је Норвежанка Гјевјон и додала да је њена објава на Фејсбуку скретање пажње на измењени норвешки закон о говору мржње.

Она је такође рекла да транс активисти у тој земљи сада покушавају да саботирају њене изложбе, те да никада није искусила такву цензуру као кад је покушала да критикује родну идеологију и трансродну догму.

"Рекла сам да су жене жене, да лезбејке немају пенисе и да деца не би требало да буду одговорна за одлуке чије последице не могу да разумеју", рекла је Гјевјон алудирајући на растући проблем мале деце којој родитељи дозвољавају да прођу "терапију промене пола" пре пубертета.

Норвешка уметница је истакла да није очекивала да ће "квир организације", политичари и активисти "демонизовати" лезбејску уметницу, и рекла да они сада позивају људе да прекину сваку сарадњу са њом.

Трансродни активисти широм света инсистирају да се свака критика транс идеологије протумачи као говор мржње, чиме се гуши слобода говора, а закон се претвара у оружје цензуре, наводи "Брајтбарт".

image