Србија и Балкан

Вучић: Уместо од Кфора одговор добијамо од немачког амбасадора, то је претња српском народу

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима из Бакуа и поручио да је ситуација на Косову и Метохији тешка, али да је боље хиљаду година разговарати него један дан ратовати
Вучић: Уместо од Кфора одговор добијамо од немачког амбасадора, то је претња српском народу© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Уместо од Кфора о повратку наших снага на КиМ добили смо одговоре од разних политичара, посебно немачких, рекао је председник Србије Александар Вучић, поводом изјаве амбасадора Немачке у Приштини Јорн Родеа, који је поручио да барикаде на северу Косова и Метохије треба уклонити пре Божића и додао да је Заједница српских општина обавеза тзв. Косова, али да то неће бити нова Република Српска.

Председник је прокоментарисао и вести да ће Турска наоружати тзв. Косово дроновима "Бајрактар".

"То за нас није ни лака, ни лепа вест и то ће утицати на наше односе, иако веома поштујемо председника Реџепа Тајипа Ердогана", изјавио је Вучић.

Председник је истакао да се нада да ће Србија ускоро моћи да се похвали значајним бројем дронова камиказа и других летелица.

"Без тога, прогутали би нас као мачка миша. Мало смо крупнији залогај да би нас сада прогутали. Господин Роде је познат по антисрпским изјавама. Тензије би биле много мање да су наше снаге на Јарињу и Брњаку. Немачка жели пуну доминацију на Балкану", поручио је Вучић, коментаришући изјаву немачког представника у Приштини да барикаде на КиМ морају бити уклоњене до Божића.

Објаснио је да смо о захтеву Кфору за повратак српких снага почели да добијамо одговоре од политичара, а не од Кфора.

За Родеа је Вучић рекао да немачки представник мисли да може да одређује какав се пасуљ једе у Митровици, а какав не сме у Зубином Потоку.

"То је претња српском народу", казао је Вучић и подсетио да Роде није рекао ништа о неформирању ЗСО.

"Што помињете жртве? Знате, као у Чеховљевој драми у првом чину када видите пушку окачену на зид, нема сумње да ће пушка да опали, тако и овде", каже Вучић.

О барикадама

Председник је подсетио да су Срби на барикадама чекали Светог Николу.

"Мислите ли да им није било лепше у својим домовима и са својом децом? А, зато сте ви решили да мирно проведете Божић, без обзира на то колико ће људи да буде убијено. А што говорите о убијању?", упитао је Вучић, коментаришући и претње Куртија о жртвама приликом укидања барикада и поручио да им "животи Срба не значе ништа".

Вучић је питао и који споразум Приштина поштује и додао да је знао да неко стоји иза потеза Приштине.

"Сада смо све видели, схватили и разумели. Ми ћемо бити уз свој народ. Албанци имају комплетну подршку једног дела земаља Квинте", упозорио је Вучић и додао да је јасно да "Курти није сам".

"Без обзира на то колико ми били слаби, када чувате слободу, када чувате своја огњишта, онда вам је снага много већа", нагласио је и поновио став да је боље 1.000 година да разговарамо, него један дан да ратујемо.

"Ситуација је веома тешка за нас. Очигледно је да неко мисли да је време да изврше притисак на Србију јер у Украјини није извесно да ће страна коју они подржавају са таквом лакоћом да победи као што је то изгледало пре три месеца, а да се Путин не би позвао на тзв. косовски преседан. Он је то рекао Шолцу, Макрону, Мишелу и Бајдену и сви су ми то потврдили", навео је Вучић.

Председник је истакао да мањи притисак није ни очекивао, као и да у Србији поверење у Запад више не постоји и да је то највећи проблем, после изјаве Ангеле Меркел о Минску и изјаве страног званичника који је њему у лице рекао да Запад неће да поштује ниједан споразум.

Указао је да је за Србију веома важна посета Азербејџану и додао да имамо истинске пријатељске односе са том државом. Најавио је и разговоре по питању енергетике и о најважнијим стварима у погледу војне индустрије и трансферу технологије.

"Никад нисам задовољан, јер сам перфекциониста, али је војска много боља него раније", објаснио је Вучић и додао није потпуно задовољан начином на који нам функционишу фабрике војне индустрије.

Вучић је раније данас допутовао у Баку, у дводневну радну посету Азербејџану.

Председник ће се сутра прво састати са министром одбрамбене индустрије Азербејџана, Мадатом Гулијевим, а после тога у Председничкој палати и са председником Илхамом Алијевим.

image