Србија и Балкан

И Приштина жели турске Бајрактаре

Велики број држава света заинтересован је за куповину турских беспилотних летелица, међу њима и Србија
И Приштина жели турске Бајрактареwww.globallookpress.com © Alba Cambeiro/Keystone Press Agency

Министар регионалног развоја тзв. Косова и председник Демократске турске странке Косова (КДТП) Фикрим Дамка изјавио је да Приштина ради на куповини турских борбених беспилотних летелица Бајрактар.

"Питање Бајрактара, о чијој набавци расправљају готово све државе света, и питање борбених беспилотних летелица такође је и на нашем дневном реду", казао је Дамка за Анадолију и додао да Приштина у све куповине оружја улази "са циљем одбране".

"Наша држава стално спроводи студије о томе, а реализоване су и посете. Наш председник и министар обране видели су те летелице на лицу места", додао је Дамка. 

Како каже, набавка је дуготрајан процес, јер свака држава жели да има ове беспилотне летелице у својој кући, то јест војном арсеналу.

Приштински министар осврнуо се и на напету ситуацију у вези са барикадама и хапшењима Срба на северу КиМ.

"Србију треба ставити за сто дијалога и постићи коначно решење. Косово не прави потезе који ескалирају напетост. Нисмо ни покушали да уклонимо барикаде. Ми то можемо, али такве иницијативе могу још више да повећају напетости. Делујемо у сарадњи с НАТО снагама на Косову (КФОР), НАТО-ом, ЕУ и САД. Настојимо да решимо ситуацију консензусом, а не да је ескалирамо", тврди Дамка.

Додао је да је за тзв. Косово неприхватљив захтев Србије за успостављање Заједнице српских општина са "правима налик аутономији на северу".

Наводећи да Турска помно прати развој догађаја посредством својих институција у региону, рекао је да су све државе на опрезу како би спречиле могући сукоб на Балкану, посебно између Београд и Приштине.

И Албанија у реду за турске дронове

Албанија је, иначе, данас потписала уговор о куповини флоте дронова Бајрактар од Турске, саопштио је премијер Еди Рама.

Он је у изјави за медије рекао да су у питању дронови највише технологије летења за војне, полицијске и цивилне мисије, у функцији националне безбедности, борбе против криминала, као и за ванредне ситуације, заштиту територије и прикупљање гео-просторних информација.

Србија жели летелице Бајрактар

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић изјавио је у септембру, за време посете турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана Београду, да Србија жели да купи турске беспилотне летелице Бајрактар, али да је то жеља "целог света".

Вучић је том приликом поручио да постоји велико интересовање за ту турску борбену летелицу.

"Ми желимо да купимо беспилотне летелице Бајрактар, али то жели цео свет, морамо да станемо у ред", казао је тада председник Србије и напоменуо да је Београд спреман да плати значајно више за ову набавку.

Моћне кинеске беспилотне летелице у поседу Србије

Крајем јуна месеца прошле године, Србија је постала богатија за два комплета, то јест система са укупно шест наоружаних кинеских беспилотних летелица ознака ЦХ-92А, које се користе за извиђање и снимање терена, али могу да носе и бомбе и ракете.

Вучић је тада објаснио да оне имају велики домет, могу да гађају циљеве са удаљености од девет километара и снимају терен, објекте од интереса за Србију дубоко у непријатељској територији. Како је навео том приликом, то је најбоље оруђе и Србија планира куповину још таквих летелица.

Ове кинеске беспилотне летелице су допремљене транспортним авионом "Иљушин" на војни аеродром у Батајници и њихов долазак изазвао је велику пажњу домаће и стране јавности, као и медија у региону, јер је у питању веома снажно и софистицирано кинеско оружје. Вучић је том приликом истакао да је са кинеском страном договорен трансфер технологије за систем "Пегаз", напомињући да су купљени и хеликоптери од "Ербаса".

Кинеска летелица ЦХ-92А има радијус деловања већи од 150 километара, лети брзином нешто мањом од 200 километара на сат, максимална висина лета коју достиже је 5.000 метара, док је распон крила ове летелице нешто мањи од десет метара. Може да врши ударе на комуникационе и радарске системе и на тај начин их онеспособи за даље функционисање, да уништи лака наоружана возила попут камионета или оклопних точкаша, врши ударе на важне стратешке циљеве, врши извиђање, а на себи носи две навођене ракете домета до шест километара.

image
VV inauguration
banner