Економија

Запад склања руско злато из својих трезора али не може без њега

Руско злато вредно милијарде долара тихо је уклоњено из западних инвестиционих фондова у периоду од јула до новембра, као одговор на специјалну војну операцију Москве
Запад склања руско злато из својих трезора али не може без његаwww.globallookpress.com © Jochen Tack/imageBROKER.com

Подаци 11 западних инвестиционих фондова показали су да су руске златне полуге, чија је вредност процењена на 2,2 милијарде долара, "склоњене" са рачуна фондова након што је пало интересовање инвеститора да улажу у овај племенити материјал после подизања каматних стопа.

Подаци до којих је дошао Ројтерс показују да се руско злато склањало знатно брже од полуга других земаља што је, наводно, показатељ да инвеститори не желе да имају средства повезана са Русијом због специјалне војне операције у Украјини.

Два извора Ројтерса из фондова који на берзи тргују робом, укључујући злато, такозвани ЕТФ, кажу да покушавају да утврде које злато, од стотина тона колико их имају у трезорима, потиче из Русије како би инвеститори знали на чему су.

Када је Москва покренула специјални војну операцију у Украјини, банке су се опирале захтевима фондова да уклоне руске полуге из страха да би распродаја могла да изазове потрес на тржишту.

"Нисмо желели исхитрену распродају руског метала", рекао је агенцији неименовани извршни директор једне од банака која чува злато ЕТФ-ова. Уклањање руског злата ишло је "контролисано", додао је директор.

Могу полуге произведене пре марта

Фондови не морају да продају своје полуге ако су оне произведене у Русији пре 7. марта јер оне не потпадају под западне санкције уведене Москви, осим ако нису у власништву санкционисаних руских појединаца или компанија.

Санкцијама је, међутим, забрањено поседовање новог злата из Русије, која је један од највећих светских произвођача и годишње ископа око 330 тона овог племенитог метала у вредности од око 19 милијарди долара.

Руско злато склоњено из фондова често бива прослеђено другим власницима (који немају проблем са његовим пореклом) на истој локацији, рекла су два извора. Међутим, део злата се шаље у Азију где је протеклих месеци потражња повећана.

Све златне полуге су једнаке

Једанаест највећих ЕТФ-ова, чије је податке Ројтерс анализирао, има готово 2300 тона злата вредног 130 милијарди долара у трезорима у Лондону, Цириху, Њујорку - што је око две трећине свог ЕТФ злата на свету.

Већином ових фондова упрају финансијски гиганти "ЏејПи Морган", ХСБЦ и ИЦБЦ који је и најмањи са неких 100 тона злата које је најбрже распродао, смањивши број руских полуга за 47 одсто.

ХСБЦ, који чува око 1100 тона злата фондова, смањио је количину руских полуга са својих рачуна за 20 одсто од јула, док је "ЏејПи Морган" са 1050 тона злата, смањио удео руског за 13 одсто.

Два фонда потпуно су распродала своје руске полуге, а од јула укупна количина руског злата у свих 11 фондова пала је 19 одсто. Занимљиво је да су два највећа фонда "БлекРок" и СПДР заправо повећала количину полуга које стижу из Москве.

Упркос смањењу залиха, извори кажу да ниједан фонд не жели да се потпуно ослободи руског злата, које је у западном финансијском систему присутно већ годинама, јер ово тржиште и даље прати девизу "све златне полуге су једнаке".

image