Свет

Моравјецки: Пољској и Италији дојадило да слушају диктате бриселске бирократије

Рим и Варшава за Европу нација, а не супердржаву. Право вета у европским интитуцијама кључно, рекао пољски премијер
Моравјецки: Пољској и Италији дојадило да слушају диктате бриселске бирократијеwww.globallookpress.com © Zheng Huansong

Пољској и Италији је "дојадило да слушају диктате европске бирократије", рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки, додајући да те две државе желе да заједно "обнове Европску унију".

"Европа нација уместо Европе као супердржаве, око тога се слажемо", рекао је Моравјецки у интервјуу за италијански лист "Стампа".

"Пољацима и Италијанима је дојадило да слушају диктате европске бирократије, ми желимо праву демократију. Желимо да обновимо ЕУ тако што ћемо је вратити оснивачким принципима", изјавио је он.

Још једна ствар која спаја ове две државе је и њихова снажна подршка Украјини, рекао је Моравјецки и додао да "неоимперијалистичка политика Владимира Путина представља смртну опасност не само за Кијев, већ и за читаву Европу".

На питање како коментарише изјаве италијанске премијерке Ђорђе Мелони да у Европској унији ставови Немачке и Француске носе више тежине од ставова других држава, Моравјецки је рекао да "ми већ плаћамо високу цену за грешке немачке политике, али ако би Берлин одлучивао о свему, цене гаса биле би још више".

Он је закључио да је постојање вета у европским институцијама кључно, иако неке државе чланице сматрају да оно омета процес доношења одлука у тој организацији.

"Или постоји право вета, или тиранија најјачих", рекао је Моравјецки.

image