Свет

Пољска и даље очекује репарације од Берлина

Немачка верују да је већ платила прилично суме новца и нема разлога да се доводи у питање пољско одбијање репарација 1953. године
Пољска и даље очекује репарације од Берлинаwww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk

Нови амбасадор Пољске у Немачкој Даријуш Павлош рекао је да Варшава не сматра затвореним питање добијања репарација од Берлина за штету нанету земљи током Другог светског рата.

"Савезна влада Немачке ово питање сматра затвореним са правне тачке гледишта. Ми не", рекао је Павлош у интервјуу немачки лист "Велт".

Како је навео, Пољска је као последица рата изгубила трећину свог становништва, а у послератном периоду није постојао уговор који би дефинитивно решио питања репарације.

Дипломата је такође напоменуо да би "било неозбиљно веровати да ће проблем једноставно нестати после избора 2023. године".

"Не заборавите да овај захтев има велику подршку јавности. И највећа опозициона партија тренутно је за репарације и подржала је одлуку о овом питању у пољском Сејму", рекао је амбасадор.

Немачка влада је у више наврата саопштавала да не намерава да изврши исплате Пољској: у Берлину верују да су већ платили прилично велике репарације и нема разлога да се доводи у питање пољско одбијање репарација 1953. године.

Говорећи о Украјини, Павлош је рекао да се у Варшави питају зашто земље са већим економским потенцијалом од Пољске не пружају већу помоћ Кијеву. Према његовим речима, Немачка је пропустила прилику да делује у раној фази, али сада улаже све напоре да сустигне, што Пољска оцењује позитивно.

image