Србија и Балкан

Кфор одбио захтев Приштине да хеликоптером пребаци Пантића са Јариња; Курти губи стрпљење

Српска листа саопштила је да је Приштина објавила нову листу за прогон Срба
Кфор одбио захтев Приштине да хеликоптером пребаци Пантића са Јариња; Курти губи стрпљење© Танјуг/стр

На северу Косова и Метохије Срби су на барикадама већ 15. дан, тражећи слободу за ухапшене и повлачење специјалаца са севера.

Српска листа саопштила је да је Приштина објавила нову листу за прогон Срба.

На листи је готово комплетно руководство Српске листе, угледни Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића.

Срби у јужној покрајини и званичници у Београду оштро су реаговали и осудили потезе Приштине, преноси РТС.

  • 24. дец 2022 • 21:23

    21:23

    Кфор одбио захтев Приштине да хеликоптером пребаци Пантића са Јариња

    Кфор је саопштио да је одбијен захтев Приштине да се ухапшени бивши полицајац Дејан Пантић пребаци хеликоптером са Јариња у Приштину због недостатка обезбеђења, пренео је "Репортери".

    "Командант Кфор има примарну надлежност за ваздушни простор изнад 'Косова', у складу са мандатом Савета безбедности УН. Захтев је одбијен зато што нису постојали неопходни безбедносни услови", одговорили су из команде Кфор на упит РТВ "Дукађини".

    "Репортери" додаје да је ситуација на северу Косова и Метохије данас била мирна.

    Пантић је ухапшен 10. децембра на граничном прелазу Јариње, а 12. децембра му је одређен једномесечни притвор због сумње да је учествовао у нападу на просторије централне изборне комисије у Северној Митровици.

  • 21:16

    "Новости": Кфор и Еулекс довели специјалце РОСУ са снајпером у Лепосавић

    Иако су Кфор и Еулекс гарантовали да РОСУ полиција неће доћи у полицијску станицу у Лепосавићу, већ су молили само да се доносе храна и пропусте обични патролни полицајци који су ту од почетка барикада, на видео снимку се види како заправо Еулекс и Кфор доводе РОСУ полицију са шлемовима и дугим цевима на север, пишу "Вечерње новости".

    Како се наводи, и Кфор и Еулекс су тврдили да је реч о обичним полицајцима, иако се на снимку, до кога су дошле "Вечерње новости", на 4 минута 20 секунди види уношење снајпера.

    "Јесу ли полицајци са шлемовима који уносе снајпер и дуге цеви та регуларна полиција као што то тврде Еулекс и Кфор? За шта Аљбин Курти шаље Росу са снајпером на север и како планира да употреби тај снајпер? Да ли за оне 'жртве' које Курти планира када је говорио о уклањању  барикада?", пишу "Новости".

  • 17:54

    Курти: Не можемо бескрајно да толеришемо, после Божића разговор са Кфором

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Кфор тражио још времена за уклањање барикада, али да то не може да се толерише унедоглед, јер барикаде ометају слободу кретања, преноси „Телеграфи“.

    "Кфор је тражио неко време, али данас је прошло две недеље од постављања барикада. Оне ометају слободу кретања", рекао је Курти и додао да тренутно постоји 11 барикада на којима више нису цивили.

    Курти је најавио да ће се састати са командантом Кфор након Божића, и да ће се тада "све разјаснити".

    "Ускоро ћемо имати састанак са командантом Кфора, али то не може бесконачно да се толерише и не можемо допустити да прође још неколико недеља, а да немамо слободу кретања. Верујем да ће се све разјаснити на том састанку", рекао је Курти.

  • 14:30

    Бранабић одговорила Ишингеру: Знате ли уопште зашто Срби протестују?

    Премијерка Србије Ана Брнабић одговорила је немачком дипломати и некадашњем представнику ЕУ у преговорима о КиМ Волгангу Ишингеру. Брнабић је подсетила да је неопходно спровести Бриселски споразум и омогућити основну владавину права на КиМ.    

    "Драги Ишингеру, знате ли уопште зашто Срби протестују? Њихове молбе: 1) спровести Бриселски споразум (потписан 2013!); 2) основна владавина права (да се не хапсе произвољно и држе као таоци чак и без контакта са породицом). Превише траже? Противно вредностима ЕУ?", написала је Брнабић на Твитеру.

    Ишингер је претходно изјавио да је дубоко забринут због сталних тензија на КиМ и оценио да је потребно хитно и одлучно деловање ЕУ.

  • 13:46

    Старовић: "Албански екстремизам" протерао више од 200.000 Срба са КиМ

    Резултат неговања "албанског екстремизма" је више од 200.000 Срба протерано са Косова и Метохије, рекао је државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

    Како је истакао на Твитеру, у Приштини је некад живело више од 40.000 Срба, којих данас не само да више нема, већ је забрањен и српски кекс.

    "Више од 200.000 Срба протерано је са Косова под "будним оком" међународне заједнице, на стотине цркава и гробаља порушено. У Приштини, где их је 1999. године живело више од 40.000 Срба више нема, забрањен је чак и српски кекс. То се добија неговањем албанског екстремизма", поручио је државни секретар коментаришући фотографују која позива на бојкот српских производа на КиМ.

  • 12:26

    Ишингер позива на хитну акцију ЕУ

    Немачки дипломата и бивши изасланик Европске уније за Косово Волфганг Ишингер објавио је да је дубоко забринут због тензија на северу.

    "Хитна одлучна акција ЕУ. Да ли је Србија била свесна да би подстицање насиља у суседној држави Косово онемогућило наставак процеса придруживања ЕУ", питање је које је Ишингер упутио на Твитеру председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепеу Борељу.

  • 11:52

    Брнабић: Курти показао да нема разума

    Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не верује у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу КиМ, као и да не зна на који начин би могло да се разговара о француско-немачком предлогу када још није примењен Бриселски споразум.

    Говорећи о барикадама на северу КиМ, Брнабић је истакла да косовска полиција не треба ни да помисли да их насилно уклања јер би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на њима.

    Шта је још поручила премијерка Ана Брнабић, пронађите овде.

  • 11:12

    Краснићи: Дејан Пантић више личи на таоца, него на ухапшеног

    Политички аналитичар Миљазим Краснићи оценио је да ухапшени Србин Дејан Пантић више личи на таоца, него на ухапшену особу.

    У његовој објави на Фејсбуку пише да ниједна влада у последњих 20 година није анализирала кривичну одговорност оних који су починили злочине на Косову у периоду од 1998 до 1999. године.

    "Они до данас нису ухапшени за злочине које су починили, нити су званично оптужени. Са друге стране, бивши припадник Косовске полиције Дејан Пантић под чудним околностима је ухапшен на прелазу, јер је осумњичен за напад на институције. У околностима у којима не може бити пребачен у затвор, нити му се суди, више личи на таоца него на ухапшеног", сматра Краснићи.

    Аналитичар примећује да Пантић није једини.

    "Таоци су и његове бивше колеге Албанци, који дежурају на два прелаза. Наводи се да се тамо налази стотинак албанских полицајаца, који раде даноноћно без смена због блокаде путева", рекао је Краснићи уз напомену "да је поред полицајаца и читаво Косово талац ове кризе због уцена Срба и Србије за ослобађање Пантића".

  • 10:37

    Радојевић: На барикадама нема криминалаца, то су наше мајке и сестре

    Члан Кризног штаба Косовска Митровица Милан Радојевић каже да је узнемиреност Срба на барикадама огромна, како због тога што се праве различити спискови грађана и што се потом називају криминалцима.

    "Не постоје никакви криминалци на барикадама. То су све интелектуалци, наше мајке, сестре, браћа, бивше судије... Никога не угрожавамо, ово су наши борбени механизми да се одбрани живаљ на Косову и Метохији, права свих Срба са КиМ, да се врате прогнани на своју имовину, да се СПЦ и манастиру Дечани врати земљиште", навео је Радојевић у јутрашњем укључењу за Прву телевизију.

    Он подсећа да је српски народ доживео различите неправде и инциденте од приштинских представника.

    "Бачени сузавац, па ракетни напад на парламент, превртање камиона са српским регистрацијама и робом, па их нико није проглашавао за терористе и бандите", нагласио је члан Кризног штаба.

  • 10:27

    Свечља прети: Уклонићемо барикаде ако Кфор то не уради

    Уколико Кфор не уклони барикаде на северу КиМ, то ће учинити косовска полиција, упозорење је које стиже са адресе министра унутрашњих послова тзв. Косова.

    Џељаљ Свечља, наиме, рекао је да је сигурносна ситуација на КиМ погоршана и да је чекању дошао крај.

    "Кфор већ неко време тражи да сами уклоне барикаде. Сада чекамо да испуне обавезу. Имамо полицајце на Јарињу и Брњаку. Верујем да су Кфор и међународни фактори опредељени да то учине што пре. Због веће стабилности, чекамо да то учине они који су поставили барикаде или Кфор. 

    Он је додао "да је у току прикупљање податка о председнику Српске листе, Милану Радоичићу", и "да ће ускоро пасти у њихове руке".

image