Србија и Балкан

Борба Срба на КиМ се чује и у Француској: Сами против свих

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон објавио је пост о чланку у угледном француском листу који говори о страдању Срба у јужној српској покрајини
Борба Срба на КиМ се чује и у Француској: Сами против свих© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

У високотиражном француском недељнику "Валер" изашао је велики текст посвећен тренутној ситуацији на Косову и Метохији, под насловом: "Косово, духови из прошлости се враћају".

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон истакао је да тај чланак руши све предрасуде западних медија.

"Из тог непристрасног чланка, француска јавност има прилику да сазна шта се тренутно дешава на Косову и Метохији, од Велике Хоче до Косовске Митровице", написао је Гујон на Фејсбуку.

На четири стране, француски новинар Режис ле Сомије извештава како се Срби, сами против свих, боре за своју слободу и достојанство.

"На њихове лажи одговорићемо увек истином", истакао је Гујон.

Режис ле Сомије је један од најпознатијих француских новинара који је као извештач "Пари Мача" из Америке интервјуисао председнике САД Џорџа Буша, Барака Обаму, као и Доналда Рамсфелда, Колина Пауела, Ал Гора, Арнолда Шварценегера.

Покривао је ураган Катрина, Гвантанамо, имиграцију и трагове дроге у Мексику и Централној Америци, као и одузимања имовине у Кливленду и извештавао о председничким изборима у САД 2004. и 2008. године. Између 2006. и 2008. године три пута је био у Ираку, а 2010. године је два пута био у Авганистану.

Године 2021. придружио се РТ Франс, а у новембру 2022. постао је директор издања Омерта.

image