Свет

Потпредседник Бундестага: Немачкој прети банкрот

Због тога што одбијамо да увеземо енергенте из Руске Федерације, Немачка ће на енергију потрошити додатних сто десет милијарди евра, упозорио је Волфганг Кубицки
Потпредседник Бундестага: Немачкој прети банкротwww.globallookpress.com © Felix Zahn/BMEL

Због неспособности да реши питање енергетске кризе и низа других проблема, Немачка ризикује да постане "нефункционална банкротирана држава", рекао је Волфганг Кубицки, потпредседник немачког Бундестага у интервјуу за немачки "Билд".

"Ако наставимо у истом духу, ако желимо да годинама плаћамо додатну енергетску помоћ, онда нам не прети социјализам, већ банкрот", нагласио је он.

Због тога што одбијамо да увеземо енергенте из Руске Федерације, Немачка ће на енергију потрошити додатних сто десет милијарди евра, упозорио је немачки политичар и додао да ће тај новац недостајати у буџетима за друге ресурсе и намене.

"Новац који ће фалити не могу да надокнаде порески обавезници, а не може ни да се одштампа", истакао је Кубицки.

Оно што га посебно иритира, додао је, јесте то што коалициона влада у таквој ситуацији одбија да производи нуклеарну енергију и гас.

"Многи људи имају утисак да је Немачка на путу да буде држава која не функционише. Проблеми су инфраструктура, администрација, цене енергената и неспособност Бундесвера да заштити државу - морамо одмах предузети контрамере, иначе ће ствари ићи веома лоше", закључио је Кубицки.

image