Русија

Путин: Запад би да завади и влада, Русија не наседа на то

Москва и даље не одустаје од преговора, изјавио је председник Русије
Путин: Запад би да завади и влада, Русија не наседа на тоwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Руски председник Владимир Путин поручио је данас да је главни циљ Русије уједињење руског народа и да је Москва изабрала прави пут када је одлучила да заштити своје грађане.

"Другог избора није било", поручио је Путин за ТВ "Русија 1". 

Одговарајући на питање ли се руска страна сувише приближила црвеној линији када је у питању  украјински сукоб, Путин је рекао да не сматра да је ситуација до те мере опасна и да Москва брани интересе својих грађана.

"Сматрам да идемо у правом смеру, бранимо своје националне интересе и интересе наших грађана, нашег народа. Нисмо имали избора, морали смо да заштитимо наше грађане. Али ми смо и даље спремни да преговарамо са свим учесницима овог процеса и да разговарамо о некаквим прихватљивим сценаријима. Али, то је сад њихов проблем јер не одбијамо ми преговоре, већ они", изјавио је руски председник.

Политичку основу противника Кремља чини тактика "завади па владај", томе већ дуго прибегавају на Западу, поручио је Путин и додао да ће Москва ујединити руски народ упркос тежњама неких других земаља да распарчају Русију.

Ипак, Руси нису народ са Запада и Москва није могла да се води тако циничном филозофијом као они који теже њеном суноврату.

"Нисмо могли да се понашамо као они. Ми имамо другачију филозофију, другачији однос према животу и према људима. На Западу се воде материјалистичким приступом животу, успех се одређује на основу материјалних ствари, али ми се водимо другачијим начелима – духовним", истакао је.

Русија је једна посебна држава и 99,9 одсто њених грађана је спремно да учини све за своју отаџбину.

Све ово, како је казао, га само још једном подсећа на то да у Русији живе посебни људи, иако, као и свуда, постоји и они који се нису понели као праве патриоте у овој тешкој ситуацији, поручио је Путин.

Поновио је и да је Москва од 2014. године покушала да реши сукоб у Украјини мирним путем.

"Увек смо се залагали да се сви спорови решавају мирним путем, преговорима. Нажалост друга страна није била тако расположена. Почели су, као што сам много пута говорио, да изводе у Украјини сурове војне акције", подсетио је руски лидер.

Потврдио је и да су руске Оружане снаге способне да униште америчке "патриот" системе у случају да они доспеју у Украјину.

"Смрскаћемо их 100 одсто", нагласио је Путин.

image