Русија

Путин: Лагали су нас око Минског споразума

Руски лидер поновио да ће Москва достићи све циљеве које је зацртала
Путин: Лагали су нас око Минског споразумаwww.globallookpress.com © Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да Запад заправо никада није планирао да спроведе у дело Мински споразум.

"Све смо трпели, надали смо се да ће се све решити мирним путем, али испада да су нас буквално вукли за нос", казао је. Због тога, како је рекао, спровођење војне операције у Украјини је била неопходна мера: "Нисмо имали где да се повучемо, то је проблем".

Поручио је и да је Руска Федерација у много бољем економском стању него земље Г20 и да се није десило ништа од онога што су многи предвиђали на Западу, укључујући и тврдње да ће се Русија распасти због тога што је одлучила да започне специјалну војну операцију.  

Није добро што се Русија сусрела са инфлацијом, али јесте добро што је она у земљи ипак мања него на Западу и што се она смањује, рекао је председник.

Захваљујући одличном раду Владе Русије, финансијско тржиште у земљи је стабилно, објаснио је, а "банке раде поуздано, нема никаквих пропуста". Држава ће радити и на повећању плата у земљи.

"Нема идеалних ситуација, оне постоје само на папиру. Увек желимо нешто више и боље, али, у целини, сматрам да смо ове године прошли доста добро". Русија је сигурна земља и ми ћемо постићи све циљеве које смо претходно зацртали, поновио је руски лидер.

О руским војницима

Осим тога, лидер и овај пут није пропустио прилику да се захвали војницима који су тренутно на фронту, што чини сваки пут када спомиње специјалну војну операцију.

Рекао је и да се свакога дана сусреће са разним војницима, и да их сматра херојима на које би сви млади требало да се угледају: "Сваки дан се срећем са њима, буквално сваки дан".

У том контексту казао је и да га често расплачу писма и помоћ коју деца из разних делова Русије шаљу борцима на фронт. 

О умешаности САД у сукоб, почецима конфликта

Одговарајући на питање о умешаности Сједињених Америчких Држава у украјински сукоб, председник Русије је истакао да је Вашингтон одавно већ део овог сукоба и да су се САД увек трудиле да изврше поделу унутар руског света, те да је овај процес започет одавно.

У Украјини је тако био започет рат против оног дела народа који је себе сматрао руским, а Москва је само желела да одбрани ове људе, иако је дуго веома трпељиво стајала са стране. То је, како је објаснио, главни циљ специјалне војне операције.

"Шта је то било ако не рат, када су из ваздуха гађали директно на центре милионских градова" 2014. године, поручио је Путин.

Нико не жели да дође до уједињења руског народа, али ми то желимо, додао је председник нагласивши да ће Русија успети у томе.

О миру и крају сукоба

Он се, како је казао, ипак надао да су сви проблеми између две земље могли да буду решени на други начин, узимајући у обзир све оно што их повезује, а посебно исте корене - духовне, културне... У том смислу, Запад је победио, јер је остварио свој циљ и раширио мржњу међу Русима и Украјинцима. 

Ипак, Русија би желела да заврши овај сукоб што пре и због тога не планира да се бави провокацијама.

"Што пре завршимо овај сукоб, то боље. Сви оружани сукоби завршавају се преговорима, и што пре Кијев то схвати, то боље. Ми никада нисмо одустали од преговора, али руководство Украјине их не дозвољава".

О ситуацији у војсци

Западне земље још увек имају пуно неискоришћених ресурса, напоменуо је Путин, додајући да, са друге стране, највећи број војне технике која стиже у Украјину је из совјетског периода. Овог наоружања, како је казао, има све мање, јер га руске снаге успешно уништавају. 

За разлику од ситуације у Украјини, у којој ће војно-индустријски сектор врло вероватно ускоро престати да постоји, Русија наставља да се развија.

Иако је Москва искористила велики део војних залиха, Русија неће престати да производи наоружање, али овај проблем неће моћи да заобиђу у Кијеву, поручио је лидер. 

Додао је и да ће се руске снаге позабавити и америчким "патриот" системима које Вашингтон планира да пошаље Кијеву. Ови системи су стари, док су наши ракетни системи С-300 знатно бољи, нагласио је. 

"Говори се о томе да "патриот" може бити послат Кијеву. Па добро, нека то ураде. Чачнућемо и 'патриот'", најавио је лидер. 

О ограничењима цене руских енергената

Упитан како ће одговорити на одлуку Запада да уведе ограничење цене руске нафте, Путин је рекао да ће почетком следеће недеље потписати документ у којем ће се одговорити на то питање.

Ипак, према његовим речима, ова горња граница цене не угрожава Русију из разлога што Москва већ сад продаје нафту отприлике по тој цени. 

Са друге стране, лидер је упозорио да је овакво ограничење отворило врата за пут у пропаст, те да одлука неће донети ништа добро тржишту. 

"Ово је пут ка уништењу светске енергије. Може доћи тренутак када на тржишту више неће бити неопходан обим овог енергента, а онда ће цене скочити до неба и нашкодити онима који садакористе ове мере".

Ситуација са горњом границом цене руског гаса је врло слична као и са нафтом, рекао је Путин упозоривши да би Русија могла одговорити, уколико се испостави да последња мера Европске уније крши договоре "Гаспрома" и његових партнера. 

О великом патриотизму руских бизнисмена

Председник није пропустио прилику ни да укаже на велико родољубље најбогатијих људи у земљи, које је назвао правим патриотама. 

"Огроман број њих, укључујући и представнике крупног бизниса, су праве патриоте", казао је.

О Северном току

Северни ток дигли су у ваздух они који су заинтересовани да Европу снабдевају руским гасом само преко територије Украјине, рекао је Путин, базвавши инцидент терористичким актом.

"Онај ко је заинтересован да се гас у Европу испоручује само преко Украјине је и онај ко је крив за оно што се десило са гасоводом. Али, нико се више не бави проналаском кривца. То је заиста врло интересантно, али је тако. Нико се не бави овим", поручио је председник Русије.

О томе како планира да прослави Нову годину

Одговарајући на питање о томе како планира да дочека следећу годину, Путин је рекао да ће то урадити у кругу породице и да ће гледати и своје традиционално новогодишње обраћање грађанима Русије. 

"Неће се десити ништа необично. Дочекаћу Нову годину у кругу породице, поред блиских људи", казао је.

image
VV inauguration
banner