Свет

Порука из Букурешта: Украјина не уважава мањинска права Румуна

Министарству спољних послова Румуније посебно су засметале нејасне формулације у Закону о националним мањинама када је реч о коришћењу језика у образовању и службеној употреби
Порука из Букурешта: Украјина не уважава мањинска права Румунаwww.globallookpress.com © © Vladimir Prycek

Нови украјински закон о националним мањинама не уважава права румунске националне мањине у земљи, саопштило је Mинистарство спољних послова Румуније наводећи да жали због става Кијева.

Румунско министарство подсетило је да је Европска комисија препоручила да Украјина добије статус кандидата за придруживање Европској унији, али и да је инсистирала на томе да Кијев мора да реформише законодавство које регулише положај националних мањина. Наводи се и да су разочарани што приликом доношења закона није уважен став Венецијанске комисије, као и што приликом доношења прописа нису консултовани представници румунске националне мањине у Украјини који су затражили да буду укључени у процес.

"Букурешт подржава европски пут Кијева и разуме жељу да убрза процес европских интеграција, али убрзавање процеса доношења закона у овој области значајно се одразило на дијалог државних званичника и представника националних мањина", наводи се у саопштењу које преноси РТ.

Министарство је посебно издвојило нејасне формулације закона када је реч о коришћењу језика у образовању и службеној употреби.

Букурешт је позвао Кијев да уважи препоруке Венецијанске комисије у вези са овим законом усвојеним почетком децембра, а који ступа на снагу за шест месеци.

Законом су националним мањинама загарантована права на изјашњавање о националном идентитету, слобода удруживања и мирних окупљања. Националне мањине могу "приватно и јавно, усмено и писано" да употребљавају матерњи језик, док год тиме не крше закон.

Њиме се, међутим, забрањује руска "популаризација и пропаганда" као и сваки покушај да се "ствара позитивна слика" о тој земљи.  

image