Свет

"Шпигл": Празне цркве за Божић

Секуларизација је незаустављива, све је мање верних и оних који иду у цркву, тврди социолог религије Детлеф Полак
"Шпигл": Празне цркве за БожићGetty © Chris McGrath / Staff

Према истраживању немачког Универзитета Бундесвер, 24 одсто испитаника планирало је да иде у цркву на Божић 2019. године, док је сада само 15 процената посетило богомоље на најрадоснији хришћански празник.

"Први пут, верници две велике цркве у Немачкој – католичке и евангелистичке – више не чине већину становништва, а удео католика и протестаната пао је испод 50 одсто популације. Неверујући тренутно чине око 40 одсто, остало су муслимани, православци и друге групе. Дакле, религиозни су у мањини. Не још", каже социолог религије Детлеф Полак и професор на Универзитету у Минстеру у интервјуу за "Шпигл".

Криза или модификација религије

Упитан да ли се ради о кризи религије или она пак мења свој доминантни облик, па људи сада посећују сајмове езотерије, енергетске терапије или часове јоге уместо цркву, професор је одговорио да ова промена верске форме није супротстављена секуларизацији већ иде с њом руку подруку .

"Већина европских друштава данас је очигледно мање религиозна него пре 20 или 30 година, и овом тренду се не назире крај. А 'религиозна спиритуализација' саставни је део секуларизације, а не њена супротност. Углавном су духовност и езотеризам само разводњени облик хришћанства испресецан страним религиозним елементима", појашњава Полак.

Упоређујући висок ниво религиозности у САД, насупрот све више дехристијанизованој Европи, професор тврди да иако око 85 одсто Американаца каже да верује у Бога, и тамо се могу уочити драматичне тенденције пада верујућих. 

"У Сједињеним Државама удео нерелигиозних људи је сада отприлике висок као у Западној Немачкој, око 30 процената, док је деведесетих био тек пет одсто. Образац религиозних промена следи европски модел: прво људи престану да иду у цркву, а затим напуштају цркву", истиче професор.

Црква немоћна да заустави дехристијанизацију

Најекстремнији пример је Холандија где се око 70 одсто становништва изјашњава да су неверујући.

"У Немачкој нисмо далеко стигли, барем у Западној Немачкој. Али пад религиозних као у Холандији доћи ће и овде. Холандски услови су вероватно наша будућност", јасан је Полак.

Професор указује и да је овај тренд незаустављив и да је црква прилично немоћна јер се сваки њен покушај окреће против ње, на мети је напада пред којима се повлачи. Ипак, у очима многих помоћ коју црква пружа запостављеним друштвеним категоријама, као што су болесни и сиромашни, немерљива је, закључује Полак за "Шпигл".

image