Спорт

Ђоковић тренирао у Аустралији - у јануару му правили "пакао", сад је све другачије

Освајач 21 гренд слем трофеја поново је у Аустралији, земљи у којој је историјски бележио најбоље резултате
Ђоковић тренирао у Аустралији - у јануару му правили "пакао", сад је све другачијеGetty © Mark Brake / Stringer

Новак Ђоковић је поново у Аустралији, али овога пута, очи читавог света нису биле упрте у том правцу. За разлику од почетка 2022. године, српски тенисер је сада без икаквих проблема стигао у Аустралију.

Он је у уторак допутовао у Аделејд, где га од 1. јануара очекује турнир из серије 250, а Ђоковић је у том граду у среду одрадио и први тренинг.

Ђоковић је изгледао добро на терену, приметили су аустралијски новинари, док је посебно приметно било и то што је овај тренинг изгледао попут сваког другог, за разлику од оних које смо имали прилике да видимо у Мелбурну прошлог јануара.

Тада је Ђоковић био под будном пажњом читавог света, када је испрва победио аустралијску власт на суду, и када му је на кратко било омогућено да се слободно креће у Аустралији. Ипак, дан пре почетка Аустралијан опена, Новак је био депортован из земље због "могућности да појача сентименте анти-ваксера против обавезне ковид-19 вакцинације".

Скоро годину дана касније, ништа од тога се више не помиње као проблем. Власти у Аустралији су се у међувремену промениле, ограничења уласка у земљу готово да не постоје, а Новаку је била укинута трогодишња забрана уласка у земљу која је ступила на снагу аутоматски по његовој депортацији. Ове године, Ђоковић може да се фокусира искључиво на тенис.

После Аделејда, Новак ће се на Аустралијан опену борити за своју 10. титулу у Мелбурну, а укупно 22. гренд слем у каријери. Тај турнир на програму је од 16. до 29. јануара 2023.

image