Русија

Директор "Гаспрома" : Почео рад на гасном чворишту у Турској

Чвориште ће обезбедити транспарентне и фер цене на тржишту, поручио је Алексеј Милер
Директор "Гаспрома" : Почео рад на гасном чворишту у Турскојwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер изјавио је да је та компанија започела рад на пројекту гасног хаба у Турској, који ће омогућити да се обезбеди транспарентно формирање цена на тржишту природног гаса, преноси "ТАСС".

"Почели смо да радимо на пројекту гасног чворишта у Турској. Ова одлука је донета на нивоу лидера две државе и већ смо почели њену практичну примену", рекао је шеф "Гаспрома".

Он је напоменуо да руски гасоводи "Турски ток" и "Плави ток" сада раде поуздано, као и да ће гасно чвориште обезбедити транспарентне и фер цене на тржишту природног гаса.

"Глобално тржиште гаса ће се брзо развијати, а према дугорочној прогнози, потрошња ће порасти за 20 одсто у наредних 20 година. Зато размишљамо о будућности, размишљамо о нашим новим пројектима, али и о енергетској безбедности", додао је Милер.

Поред тога, он је нагласио да ће налазишта "Гаспрома" имати гас током дугог низа година, а да ће се производња на некима од њих завршити 2141. године, можда и касније.

Милер је нагласио да ова компанија даје огроман допринос привреди Русије.

"`Гаспром` је финансијски апсолутно стабилан и испуњава све дужничке обавезе. Ове године у буџете на различитим нивоима на име пореза биће уплаћено више од пет билиона рубаља (oко 65 милијарди евра)", рекао је Милер.

Нови рекорд за дневну испоруку гаса Кини

Милер је рекао да ће "Гаспром" данас поставити нови рекорд за дневне испоруке гаса преко "Снаге Сибира" у Кину.

"Донели смо одлуку да у децембру 2022. испоручујемо гас Кини у количини која премашује уговорне обавезе. Максимално повећање је 18,7 одсто. Данас ће бити постављен још један нови рекорд за дневне испоруке Кини", истакао је он.

Милер је додао да ће, ускоро, укупан извоз у Кину достићи 48 милијарди кубних метара годишње, а узимајући у обзир транзитни гасовод кроз Монголију – скоро 100 милијарди кубних метара.

Гаспром ће за 2022. произвести 412,6 милијарди кубних метара гаса

Милер је рекао да је ове године "Гаспром" произвео 412, 6 милијарди кубних метара гаса, а да ће извести 100,9 милијарди кубних метара у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД).

"Сваке године постављамо нове рекорде, ни 2022. није била изузетак будући да имамо 72 милијарде 662 милиона кубних метара активног гаса у резерви, а дневно производимо 852,4 милиона кубних метара. Ово су наши нови рекорди", рекао је он.

Светска потражња за гасом у 2022. години у паду за 65 милијарди кубних метара

Милер је изјавио да се очекује да ће у овој години укупна светска потражња за гасом бити у паду за 65 милијарди кубних метара, од чега се 55 милијарди кубика односи на земље Европске уније.

"Према прелиминарним проценама, пад светске потражње за гасом у 2022. години је 65 милијарди кубних метара гаса. Треба рећи да 55 милијарди кубних метара иде на 27 земаља Европске уније. То много говори", рекао је Милер

image