Свет

Стегла зима: Французи добијају ваучере за пелет, дрва за огрев

Француска влада покушава да помогне породицама да преживе зиму и вртоглаве цене енергената
Стегла зима: Французи добијају ваучере за пелет, дрва за огревwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Французи који се греју на дрва или пелет сада могу да добију између 50 и 200 евра од владе како би се изборили са енергетском кризом.

Програм "ванредних енергетских ваучера" који је покренут ове седмице осмишљен је да помогне породицама са нижим примањима да преживе зиму јер је цена огревног дрвета ове године порасла за 30 одсто, рекли су званичници.

Средства се могу добити пријавом на веб страници владе. Износ зависи од прихода породице, величине домаћинства и врсте горива које се користи.

Француски парламент је овог месеца издвојио 230 милиона евра за помоћ људима који не могу да приуште огрев. Најмање 2,6 милиона домаћинстава испуњава услове за програм, показали су подаци Министарства привреде.

Слични ваучери уведени су прошлог месеца за домаћинства која користе лож уље, а породице имају право на помоћ између 100 и 200 евра. Као и многе друге земље чланице ЕУ, Француска је увела шему за уштеду енергије како би се избегле несташице и нестанци струје током зимске сезоне.

Енергетску кризу и високе стопе инфлације у ЕУ погоршао је сукоб у Украјини након што су земље чланице увеле  санкције за руску нафту и гас.

Министар Габријел Атал рекао је прошлог месеца да ће програм ваучера подстаћи борбу са пофитерима који желе да зараде на све већим ценама дрвета за огрев.

Француска федерација за гориво и грејање (ФФ3Ц) описала је потражњу за пелетом у августу као "ненормално високу" јер су потрошачи журили да се снабдеју за зиму.

Према ФФ3Ц, ове године ће морати да се произведе 2,4 милиона тона дрвета, за разлику од 1,8 милиона тона колико је произведено уочи претходне зиме.

image