Свет

Смртоносна ледена олуја открила проблеме америчког енергетског система

Милиони Американаца привремено су остали без струје у јеку леденог таласа
Смртоносна ледена олуја открила проблеме америчког енергетског системаwww.globallookpress.com © Justin Tang/Keystone Press Agency

Ледени талас који је оковао већи део Сједињених Држава протеклих дана, изазвао је смрт десетина људи и привремено гурнуо милионе Американаца у мрак. САД су, ипак, за длаку избегле још гору несрећу јер су природни гас и снабдевање електричном енергијом заказали у неколико држава, показујући колико је електрична мрежа Америке постала рањива на потпуну катастрофу.

За разлику од смртоносне зимске олује која је погодила Тексас, средњи запад и североисток САД су навикнути на хладноћу и требало би да буду припремљени на овакве ситуације. Чињеница да нису били наглашава недостатке система који се суочава са ограниченим залихама природног гаса и непредвидљивом соларном и енергијом ветра, пише "Блумберг".

"Ови хладни фронтови откривају крхкост наших енергетских система", рекао је Мајкл Вебер, професор енергетских ресурса на Универзитету Тексас у Остину. "Иако је варијабилност ветра и сунца добро позната и о њој се много расправља, овај ледени талас такође показује слабост гасног система."

Залихе природног гаса, примарног горива за грејање и производњу електричне енергије у земљи, пале су на најнижи ниво у последњих десетак година јер су се бушотине замрзле, а цевоводи отказали, што је довело до вртоглавог раста цена. Највећа електроенергетска мрежа у САД била је на ивици да уведе рестрикције, док је неким потрошачима у најмање 24 државе струја нестала барем накратко. У Бафалу у Њујорку у леденој олуји страдало је најмање 27 особа.

Сама величина и размере олује која је обухватила више држава, као и температуре до минус 50 степени Целзијуса жестоко су оптеретиле електроенергетске мреже које нису биле у могућности да се ослоне на суседне системе и повећају снабдевање. То, упозоравају аналитичари, је врста догађаја која би могла да постане све чешћа у будућности.

Производња природног гаса у САД је 23. децембра претрпела највећи једнодневни пад у последњих више од деценије, када је око 10 одсто залиха нестало због замрзавања бушотина. Производња је у суботу била само 84,2 милијарде кубних стопа, што је пад од 16 одсто у односу на типичне нивое.

То значи да су се добављачи у великој мери ослањали на залихе гаса који се чувају у сланим пећинама и подземним резервоарима како би ишли у корак са потражњом, која се у петак попела на чак 144 милијарде кубних стопа.

Већина губитка производње забележена је у басену североисточних Апалача, где су залихе пале на најнижи ниво од 2018.

Проблеми су погоршани механичким проблемима на инфраструктури цевовода, укључујући компресорску станицу у Охају, док су "Управа долине Тенесија" која је снабдевач електричном енергијом неколико јужних држава, и "Дјук енерџи" били приморани да прибегну рестрикцијама струје ради уштеде енергије.

У петак су се физичке испоруке гаса у чворишту које снабдева Каролину и Вирџинију продавале по цени од 60 долара за милион британских термалних јединица, што је скоро 650 одсто више у односу на само два дана раније. До суботе је гас премашио 100 долара у Вашингтону и деловима Нове Енглеске.

"ПиЏејЕм интернешнел", највећи амерички мрежни оператер са линијама које се протежу од Илиноиса до Њу Џерсија, прогласио је ретку ванредну ситуацију на Бадње вече, захтевајући од својих 65 милиона корисника да смање потрошњу, истовремено упозоравајући на могућност ротирајућих прекида. Мрежа је такође апеловала на домаћинства да током викенда штеде струју. У Тексасу, Одељење за енергетику одобрило је хитну меру како би омогућили електранама да наставе да раде без кршења ограничења емисије.

Ово је трећа зима заредом у којој је ледени талас довео до пада производње природног гаса за најмање 8 милијарди кубних стопа дневно, наглашавајући повећану учесталост олуја које ометају производњу.

image