Србија и Балкан

Ђукановић: Немам намеру да учествујем у спровођењу Закона о председнику

Председник Црне Горе одговорио Андрији Мандићу из Демократског фронта, након што је примио његово писмо које се тиче састава нове владе
Ђукановић: Немам намеру да учествујем у спровођењу Закона о председнику© Antonio Ahel/ATAImages

Посланици скупштинске већине недавно су Ђукановићу предали потписе за кандидатуру Миодрага Лекића за мандатара за састав нове владе. У писму које је Мандић написао Ђукановићу, наводи се, између осталог, да постоји неспорна скупштинска већина од 41 посланика. 

Ђукановићев одговор једном од лидера ДФ-а, пренеле су црногорске "Вијести", а црногорски председник изјаснио се у свом одговору да је међународној јавности познат његов став о неуставном Закону о изменама и допунама Закона о председнику.

"Познато вам је и мишљење Венецијанске комисије, Европске уније и других релевантних партнера о поменутом Закону. Немам намеру да учествујем у имплементацији закона који је у супротности са Уставом Црне Горе", нагласио је председник Црне Горе.

Ђукановић је у свом одговору Мандићу навео да нема намеру да оспорава Мандићеве тврдње о већинској подршци Миодрагу Лекићу, нагласивши да тај предлог нема упориште у Уставу Црне Горе.

"Као и увек, отворен сам за искрен, принципијелан, инклузиван и политички дијалог, који је заснован на демократским стандардима. Уважавам редослед приоритетних тема, али би примат дали стварању потребног консензуса за избор пуног састава Уставног суда, избор чланова Судског савета из реда угледних правника и избор Врховног државног тужиоца", закључио је Ђукановић.

image