Магазин

Млечни пут - дом мајке Земље

Колико знате о галаксији у којој живите? Сунчев систем је само један од делова галаксије Млечни пут, једне од милијарду галаксија у свемиру.
Млечни пут - дом мајке Земље© freepik/tawatchai07

Наш дом, галаксија Млечни пут, име је добила из грчког језика "galaxías kýklos", што је значило "млечни круг".  Фасцинација звезданим призором на небу има своје корене од давнина, а прва особа која ју је посматрала са Земље кроз телескоп био је Галио Галилеј, 1610. године. Све до почетка 20. века веровало се да млечни пут садржи све звезде у Свемиру, да би се открило да је млечни пут само једна од галаксија.

Галаксија је широка 120.000-180.000 светлосних година, а наша "адреса" је - око 27.000 светлосних година од њеног центра, у унутрашњем делу спирале међу гасовима и прашином. Светлосна година је удаљеност коју светлост пређе за једну годину, то је мера за растојање, не за време.

У овој галаксији постоји преко 200 милијарди звезда, па као поређење имамо чињеницу да се са било које тачке на Земљи може видети само око 2.500. Број звезда у Млечном путу стално се мења, како неке нестану, нове се стварају – око 7 сваке године. 

Фасцинација сликама Млечног пута не јењава ни у 21. веку када је наука на највишем ступњу развоја икада. Би-Би-Си је објавио најлепше фотографије Млечног пута у 2022. години

Како би човек добио представу о величини планете Земље у односу на Млечни пут, али и и у односу на Универзум који је дом и Галаксије и Сунчевог система, снимљен је видео. 

 

image