Србија и Балкан

Новогодишњи поклон Србима: Вуковар и званично прогнао ћирилицу

Ово је одлучено у складу са резултатима пописа становништва који су показали да у Вуковару сада живи мање од трећине укупног броја становника
Новогодишњи поклон Србима: Вуковар и званично прогнао ћирилицуwww.globallookpress.com © Alen Gurovic/ZUMAPRESS.com

Док Хрвати славодобитно понављају да их је Европа за поштовање "европских стандарда" наградила уласком у Шенген, у Вуковару, вероватно у складу са тим истим "европским стандардима", задаје се коначан ударац ћирилици, којој је одлуком Градског већа одузет статус равноправног писма.

Како наводи "Вечерњи лист", ово је одлучено у складу са резултатима пописа становништва који су показали да у Вуковару сада живи 29.73 одсто Срба, односно мање од трећине укупног броја становника.

Дакле, пошто је прогон Срба завршен, "сукладно" томе, време је да се финализира и прогон ћирилице и српског језика који су сада и званично изгубили право на службену употребу.

Председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић, иначе бивши заменик градоначелника Вуковара, ово је оценио као "поклон вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Пенавом".

"Овим је окончано десетогодишње насиље над ћирилицом и српским језиком током кога је је од разних државних тела учињено све се то право српске заједнице никада и не примени. Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно решење у нади да ће Срба у Вуковару бити мање", рекао је Милаковић.

Он је навео и да, без обзира на то што је попис показао да је проценат заступљености српске заједнице у овом граду готово 30 одсто, никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи.

"Како је на данашњој седници градског већа један већник рекао: 'Ми не морамо мењати статут и укинути ово право, али хоћемо'. Ето, тако то изгледа када примена права зависи од онога 'ко је на власти, а признаје само силу", рекао је Милаковић.

То је, како је додао, још једна порука српској националној мањини од политике и институција у Хрватској да се права која су јој законом загарантована примењују на "кашичицу" и од случаја до случаја, а да правне заштите пред институцијама у Републици Хрватској нема.

"Република Хрватска све се више интегрише у Европску унију, али ипак у цивилизацијском смислу, кад је реч о поштовању људских права, не показује да ту и припада. Сви знамо да ово право које је сада укинуто никада стварно није нити заживело. Али то је симболика која показује однос институција према припадницима једне деградиране, ратом и политиком опустошене заједнице и правима које она има. Што се српског језика и ћириличног писма тиче, то нам ипак нико не може одузети", поручио је Милаковић.

image