Русија

Кремљ забринут због пада украјинске ракете у Белорусији

Дмитриј Песков је рекао да је Минск својим акцијама Украјини показао демарш и подсетио је да су војске Русије и Белорусије у сталном контакту
Кремљ забринут због пада украјинске ракете у Белорусијиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Пад украјинске ракете у Белорусији изазива изузетну забринутост, војска Руске Федерације и Белорусије су у сталном контакту, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Ово је догађај који је изузетно забринуо не само нас, већ и наше белоруске партнере", оценио је Песков.

Он је подсетио да су војске Русије и Белорусије стално координисане, што представља највиши могући ниво међусобног дијалога двеју земаља и указује на међусобно поверење и, како је навео, помаже земљама да брзо размењују информације.

"Знате да је Белорусија предузела низ акција које представљају одређени демарш украјинској страни. Али, још једном понављам, ово је догађај који изазива забринутост", закључио је Песков.

Министарство одбране Белорусије је у четвртак саопштило да су републичке ПВО снаге обориле ракету, чији су фрагменти пали у региону Бреста. Испоставило се да је противваздушна вођена ракета С-300 испаљена са територије Украјине. Жртава на сву срећу није било.

Путин и Си Ђинпинг су имали конструктиван разговор партнерски

Председник Русије Владимир Путин имао је конструктиван партнерски разговор са кинеским лидером Си Ђинпингом, рекао је Песков.

"Водили су заиста конструктиван и садржајан партнерски разговор. Видели сте његов почетак, снимак је био доступан јавности, након чега су разговор наставили иза затворених врата", додао је.

Датум посете кинеског председника Русији још није одређен, али ће бити договорен дипломатским путем, рекао је Песков одговарајући на питање о термину посете Си Ђинпинга Русији.

На данашњем састанку двојице лидера, Путин је позвао Си Ђинпинга да у наредној години дође у Москву.

Кинески лидер је изјавио да је спреман да у тешкој међународној ситуацији повећа стратешку сарадњу са Русијом и буде са њом глобални партнер у корист народа две земље и у интересу светске стабилности.

Песков је додао да председник има заказано неколико радних састанака који нису јавни.

Совјетски Савез је саставни део руске историје

Совјетски Савез је саставни део руске историје, они који не жале због његовог распада немају срце, а они који желе да га обнове немају мозга, рекао је портпарол Кремља, цитирајући Путина.

"Ово је отприлике тема за двочасовно, трочасовно предавање. Колико год би предавача било, толико би било различитих гледишта. Не бих волео да будем један од таквих предавача. Једино што могу да кажем је да је Совјетски Савез саставни део наше историје", одговорио је Песков на питање новинара о томе које главне поуке се могу извући из распада СССР-а будући да се данас навршава један век од формирања СССР-а.

Портпарол Кремља је подсетио на Путинове речи да они који не жале за губитком Совјетског Савеза немају срца, а они који желе да га обнове немају мозга.

Песков је новинарима пожелео занимљиве вести у 2023. години

Песков честитао је новинарима предстојећу 2023. годину и пожелео им занимљиве, али радосније вести, да година буде мирнија, посвећена развоју и стварању.

"Желим да вам захвалим на сарадњи и интеракцији током целе године. Као новинарима, желим вам подједнако занимљиву годину у погледу вести, али као људима вам желим да вести буду мирније, а ми ћемо заузврат учинити све што је могуће да тако и буде. Хвала вам свима пуно! Срећна Нова година!", рекао је Песков.

image