Србија и Балкан

Вучић: Постигли смо мали успех на тактичком плану

Срби на Косову и Метохији не могу више да трпе зулум, поручио председник Србије
Вучић: Постигли смо мали успех на тактичком плану© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се српска страна последњих недеља борила да сачува народ и мир на Косову и Метохији.

"То није увек једноставно. Наиме, не траје то од јуче. Не стварају се те ситуације због једног или десет инцидената. Годинама се припрема и годинама се потцењује стање духа српског народа, као и то шта Срби говоре", рекао је он за ТВ Прва.

Он је навео да је и вечерас послата екипа "косовске полиције" да пређе у северни део, након чега се вратила на јужни, само како би провоцирала Србе.

"Нико се није уплашио Албанаца, први пут кажем: Могу да доведу Светог Петра, они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба и тачка", поручио је Вучић. 

"Пресудило је то што смо се целу ноћ свађали око речи барикаде и да НАТО изађе са текстом који би први пут обухватио Српске локалне заједнице. И кажу Вучић слави победу, а нисте могли осмех да ми видите. Осећам се као прегажен, не сећам се да сам имао тако тежак састанак", додао је он.

Вучић је истакао да Срби на КиМ више нису могли да трпе зулум, те да су "глупости" наводи да су они некога напали шок бомбама.

"Да ли има Срба са оружјем? То не знам. На барикадама су и професори, и лекари, и медицинске сестре... Људи више нису знали шта да раде. Момак који се љубио са девојком, изубијан је до непрепознатљивости. Човек који је превозио пиво изубијан је до непрепознатљивости. Да ли сте мислили да ће то неко да трпи довека?", упитао је он.

Председник је додао да се Албанци "нису залетели" из два разлога.

"Први је што би наишли на тврд орах и схватили колико је жесток отпор народа. Други разлог је да знају да би стигао снажан одговор Србије и да би били почишћени као метлом", рекао је он. 

Вучић је навео да договор представља "мали успех који смо на тактичком плану постигли". 

"Ја се не либим да кажем истину, као што сам и пред патријархом говорио истину. Њима смета што смо одиграли шаховски прецизно, играли смо јако и увек ћемо играти јако", додао је он.

"Решили смо да чувамо своју земљу и да је не дамо ником", поручио је председник Србије.

Вучић се захвалио Москви на подршци, али је навео да Русија не би могла ништа да учини уколико би се заратило.

"Песков коректно каже да Вучић од Русије ништа не тражи, а они кажу да смо ми због тога нацисти, јер је ваљда Путин нациста", навео је председник.

Он је истакао да се залаже за договор и компромис, али да "не може компромис тако што ћете Србе да батинате".

"Сачували смо мир. За сада. Чуваћемо га и даље", рекао је Вучић.

Он се захвалио "јунацима из полиције, САЈ и Жандармерије и војске".

"Никада нисмо имали овакав одзив од 92 одсто. Никад Срби нису били мотивисанији да се боре за Србију. Срећом, није било потребе", додао је он.

"Албанци су имали само 74 одсто људства у приправности у Гњилану, у Јужној Митровици никад преко 70 одсто нису могли да скупе", рекао је Вучић и истакао да је "чак 98 одсто Срба са севера КиМ подржало барикаде".

Када је реч о економији, председник Србије је рекао да "све иде добро", те да је дефицит на 3,3 одсто.

"Људи могу да троше паре, имаћемо и струје и гаса. Обезбедили смо се на време. Следеће године ће бити борба око свега, енергената, хране..."

"Зауставили смо инфлацију и очекујемо пад инфлације за око месец дана", рекао је он и додао да "уколико сачувамо мир на КиМ, о економији не морамо да бринемо".

Вучић је најавио да после Скупштине СНС више неће бити председник странке.

"Ми смо кренули у изборни процес, после Скупштине ја више нећу бити председник СНС. То им неће помоћи да победе. Народ види ко се бори", рекао је он.

Увођење санкција Русији?

Председник Србије је прокоментарисао и наводе да ће увести санкције Русији, рекавши да његово "не знам", вреди много више од нечијег "чврстог да".

"Ја сам их увео првог априла, тако су рекли ти стручњаци. И је л се десило? Има једна мала земља у Европи, мало племе Гала... Да ли ћемо? Не знам, али моје не знам, вреди много више него њиховог чврстог и тврдог да", поручио је Вучић.

image