Србија и Балкан

Курти о барикадама: Деловало је као Пашићев слоган 'Бог, народ и Русија'

Kурти је навео да су дали времена Кфору управо због сазнања да су на северу људи блиски "Вагнеровим плаћеницима", што га је подсетило на "тактику сличну оној из 2014. године у Украјини"
Курти о барикадама: Деловало је као Пашићев слоган 'Бог, народ и Русија'Getty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти рекао је да са Србијом није постојао тајни договор за уклањање барикада на северу као и да је једина гаранција коју су дали међународним партнерима да на северу не постоје спискови за хапшење. Такође, поновио је да је, поред Србије, и Русија умешана у протесте и постављање барикада.

"Није било тајног договора. Било је састанака са Kфором и било је састанака са Еулексом и било је састанака са амбасадорима Kвинте, посебно са оним из САД. Пошто смо више пута рекли да је стрпљење грађана и власти на измаку, дајемо мало више времена и мало више простора Kфору, али то не може бити бесконачно", рекаоје Курти.

"Али исто тако, са састанака које смо имали, почели смо да примећујемо њихову повећану посвећеност уклањању тих барикада, па смо у недељу рекли да је питање дана када ће те барикаде бити уклоњене. Ако не би реаговао Kфор, онда би 'косовска' полиција била принуђена да то учини. Полиција ме је директно убедила када сам је питао да има не само вољу већ и капацитет да ефикасно уклони те барикаде", додао је.

"Kосово" је незаустављиво

Аљбин Курти понавља да је самопроглашено Косово било спремно да реагује, те да пошаље своју полицију да уклони барикаде, зато му је, каже, драго, јер су Срби сами уклонили барикаде, а не да то ради "косовска" полиција.

"Дали смо више времена Kфору, пошто је из информација које смо добили постало јасно да су на северу 'Kосова' почели да круже људи који су или директно намештени, или су имали везе са Вагнеровим плаћеницима, затим са паравојном формацијом Ноћни вукови а истовремено су користили тактику сличну онима из 2014. године у Украјини. Ове барикаде нису биле толико барикаде против власти, колико верујем да су биле против политичког плурализма у српској заједници на 'Kосову'. Било је барикада против Ненада Рашића и Раде Трајковић, можда и више него барикада против Аљбина Kуртија", рекао је он.

"Други разлог је унутрашња територијализација 'Kосова', где део територије контролише Београд. То је за нас било и биће неприхватљиво. 'Kосово' је на стазама развоја, напретка и демократије. То је незаустављиво, али нервоза у Београду, која понекад прелази у панику, ствара барикаде на северу. Боље да их уклоне они који су сами себе блокирали, него да их на то натера косовска полиција", додао је Kурти.

Према његовим речима, једина гаранција коју су дали међународној заједници је да нема листе за хапшење. Kако Kурти каже, друге гаранције за косовске институције су Устав, ред и закон, али и координација са међународним савезницима.

"Једина гаранција коју смо дали је оно што је министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља већ рекао да Влада и Полиција 'Kосова' немају спискове за хапшење. Немамо спискове људи које пратимо или уходимо. Али друге гаранције за нас су Устав, ред и закон и увек ради мира и сигурности, координације са међународним факторима који су нам партнери и пријатељи", рекао је он.

Kурти негира да је дао гаранције за формирање Заједнице српских општина. Он каже да они који су поставили барикаде траже ЗСО.

"Такве гаранције Владе 'Kосова' нема. Нама је јасно да је ЗСО постала Заједница барикада. Дакле они који су направили асоцијацију барикаде траже асоцијацију општина. Другим речима, воле општине као барикаде и желе да раде заједно. Kао што су заједно направили 16 барикада, тако желе заједно да направе десет општина у Заједници. Са оваквим начином размишљања који се не дистанцира од прошлости, односно Милошевића, нити од њихове садашњости, односно Путина, о таквим гаранцијама не може бити речи. Ми смо за права Срба на 'Kосову', ми смо за стварање могућности за све њих", нагласио је Kурти.

Курти: Кремљ и Београд искористили барикаде

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић, али и Русија користе барикаде као политичко оруђе за дијалог тзв. Kосова и Србије.

"Не само он, већ верујем да то ради и Kремљ, јер је главна парола на тим барикадама, тим љутим барикадама и главна парола протеста који су Срби на Јарињу позвали за све Србе на Балкану да дођу тамо, али и окупљања Срба на линији са 'Kосовом', најчешћи слоган који се чуо био је 'молите се Богу и држите се Русије'. Мени је ово деловало као нека врста одјека главног слогана Николе Пашића пре више од једног века, а то је био 'Бог, народ и Русија'", рекао је он.

Поводом поларизације са правосудним системом након ослобађања мере безбедности бившем српском полицајцу ухапшеном због тероризма, Kурти каже да није сматрао да неко оптужен за тероризам треба да буде послат у кућни притвор.

"Веома сам био забринут за здравствено стање Пантића, што сам схватио лично, посебно када сам сазнао да штрајкује глађу и да има 56 година и да има проблема са срцем, јер је имао и срчани удар. Мислио сам да ће га тужилац и судија за претходни поступак послати у болницу. Али пошто је оптужен за тероризам, нисам мислио да ће бити послат у кућни притвор. Али то је посебна и независна димензија од власти у нашој земљи", каже Kурти.

image