Свет

Прво обећање Лула да Силве: Неопходно јачање БРИКС-а

Бразилски председник положио је заклетву и обећао да ће урадити све како би се окончала изолација у којој је земља била претходних година
Прво обећање Лула да Силве: Неопходно јачање БРИКС-аwww.globallookpress.com © Ton Molina/Keystone Press Agency

Нови председник Бразила, левичар Луис Ињасио Лула да Силва на почетку свог трећег мандата положио је заклетву у Конгресу, истакавши да стаје на чело, како је рекао, разорене земље у коју се глад вратила под Болсонаром, чија је влада "исцрпила ресурсе за образовање, здравство и очување шума и нарушила људска права".

Лула да Силва је, како преноси Танјуг, оптужио Болсонарову администрацију да је починила "геноцид" тако што није правилно одговорила на пандемију корона вируса за време које је умрло више од 680.000 Бразилаца.

"Ако смо овде, то је захваљујући политичкој свести бразилског друштва и демократском фронту који смо формирали", поручио је Лула да Силва.

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва обећао је, на церемонији инагурације, да ће ојачати сарадњу у оквиру асоцијације БРИКС коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

"Наша водећа улога биће оличена у обнављању јужноамеричких интеграција у оквиру заједничког тржишта Меркосура Јужне Америке, и на основу ревитализације Уније јужноамеричких народа и других суверених институција у нашем региону како бисмо изградили активан и продуктиван дијалог са Сједињеним Државама, ЕУ, Кином, азијским земљама и другим глобалним играчима", рекао је Лула да Силва, а пренела агенција "ТАСС".

Бразил ће, како је додао, јачати БРИКС и сарадњу са афричким земљама не би ли се окончала изолацију у којој је земља била последњих година.

"Бразил мора постати господар своје судбине", истакао је бразилски председник.

        

 

image