Свет

Хитне медицинске службе у Великој Британији пред пуцањем

Бројне болнице саопштиле су да не функционишу нормално због огромног прилива пацијената, а неке су позвале да се избегавају хитне службе, осим ако стање није опасно по живот
Хитне медицинске службе у Великој Британији пред пуцањемwww.globallookpress.com © © Li Ying

Хитне медицинске службе у Великој Британији суочавају се ове зиме са изузетно великим притиском, а поједине су у "стању потпуне кризе", рекао је званичник Краљевског колеџа ургентне медицине.

Болнице се боре са великим приливом пацијената, а стручњаци сматрају да су узрок томе ковид 19 и грип, односно обољења карактеристична за ово доба године, преноси Би-Би-Си.

Према подацима Краљевског колеџа ургентне медицине, здравствени систем суочава се са најгором зимом од како бележе стандарде неге у одељењима ургентних центара.

Бројне болнице саопштиле су да не функционишу нормално због огромног притиска. Неке су позвале пацијенте да избегавају хитне службе, осим ако њихово стање није опасно по живот.

Хигинсон је описао да су чекања на пријем у хитне службе ужасавајућа, и да је чуо да неки пацијенти чекају и по четири дана да би добили медицинску помоћ.  

Потпредседник колеџа др Ијан Хигинсон изјавио је да у таквој ситуацији нема сумње да постоји ризик за пацијенте.

"Ако не можете да обезбедите амбуланта кола за некога ко има срчани удар или шлог, да ће се некима од тих пацијената стање погоршати, а можда довести и до смртног исхода", рекао је Хигинсон.

Он је истакао у изјави за Би-Би-Сијев Радио четири да је то стваран проблем, да се дешава овог тренутка у ургентним центрима и да је потребно суочити се с њим.

"Оно што се дешава бележимо сваке зиме, али изгледа да увек изненади здравствени систем. И сваке зиме је све горе", истакао је Хигинсон.

Председник Краљевског колеџа за ургентну медицину др Едријен Бојл изјавио је у недељу да између 300 и 500 људи умре сваке недеље због немогућности да буду збринути у хитној медицинској служби.

Додао је и да је попуњености болничких капацитета готово на рекордном нивоу због јаког таласа грипа.

С друге стране, Крис Хопсон из Националне здравствене службе Енглеске (НХС) каже да је прерано изводити закључке о смртности због чекања на медицинску помоћ, као и да се подаци још увек прикупљају и проучавају.

Према подацима НХС-а, у новембру 2022. више од 37.000 људи чекало је више од 12 сати да буду примљени у болницу, док је годину дана раније таквих пацијената било око 10.646, више него троструко мање.

Хопсон је навео да је више ствари довело до овакве ситуације у хитним службама, попут тога да је последњих шест недеља 18 одсто више пацијената него у истом периоду прошле године, хоспитализовано је 3.750 оболелих од грипа, у односу на 520 прошлог месеца, а број оболелих од ковида попео се на 9.500 у поређењу са 4.500 дневно пре неколико недеља.

Министар образовања Роберт Халфон изјавио је да је за британског премијера Ришија Сунака ситуација са огромним притиском на здравствени систем приоритет. Он је напоменуо да треба више да се учини по овом питању, али и да влада ради све што је у њеној могућности да нађе излаз из ситуације.

"Повећавамо болничке капацитете за око 7.000 кревета, утрошићемо у те сврхе додатних 500 милиона фунти, а још 150 милиона за рад хитних служби", рекао је Халфон.

Уз то, како се подсећа, постоји и проблем са недовољним бројем медицинског особља, а део њих, медицинске сестре и техничари, ступио је и у штрајк. После децембарских обустава рада, они су заказали нове штрајкове за другу половину јануара.

image