Свет

Подстицање наталитета: Мађарска ослобађа младе мајке пореза на доходак

Пореска олакшица важи за жене без обзира да ли су удате, неудате или разведене и траје од 12. недеље трудноће до краја године у којој мајка пуни 30 година
Подстицање наталитета: Мађарска ослобађа младе мајке пореза на доходакwww.globallookpress.com © © Attila Volgyi

Мађарска је ослободила младе мајке плаћања пореза на доходак као део политике подстицања рађања и одговора на масовне миграције.

Упркос погоршању глобалних економских прилика, званична Будимпешта наставља да проширује мере подршке породицама у 2023. години, изузимајући жене које постану мајке пре навршене 30. године од плаћања пореза на доходак.

Према проценама владе мера ће обухватити десетине хиљада младих мајки, објаснила је мађарска државна секретарка за породичну политику Агњеш Хорнунг за "Брајтбарт Јуроп".

"Оне имају право не само на ослобађање од пореза, већ и на друге мере подршке породицама, попут олакшица за породични порез, подршку за бебу и накнаду за бригу о деци", рекла је мађарска државна секретарка.

Пореска олакшица која важи за младе жене без обзира да ли су удате, неудате или разведене и траје од 12. недеље трудноће до краја године у којој мајка пуни 30 година, има двоструки циљ: промовисања рађања и обезбеђивања да више новца остане породици.

Млади Мађари већ су ослобођени плаћања пореза на доходак док не напуне 25 година, како би се подстакли да остану у земљи и помогло младим људима да заснују породицу.

Мађарски премијер Виктор Орбан у више наврата је упозоравао на чињеницу да се све мање деце рађа у Европи и да је одговор на то највећег дела Запада имиграција.

"Мађари то виде у другачијем светлу. Не требају нам бројеви, већ мађарска деца. Ако се препустимо чињеници да нисмо способни да одржимо сами себе чак ни биолошки, тиме признајемо да нисмо важни чак ни самима себи", рекао је Орбан 2019. године, додајући да емиграција значи предају.

Прошле године Орбан је изразио јасно неслагање са политиком западноевропских влада по питању депопулације рекавши да покушавају да реше популационе проблеме "увозом имиграната", што је за њега неприхватљиво решење за Мађарску.

Он је тада истакао да ће се званична Будимпешта одупрети покушајима Европске уније да уведе за њихову земљу законска решења попут обавезне мигрантске квоте.  

"Постоје земље у Западној Европи попут Немачке која је у владином програму написала: Немачка је земља емиграције. Радије бих одсекао себи руку него написао такву реченицу у владином програму", изјавио је својевремено Орбан.

image