Спорт

Новак чудотворац - осам титула које је освојио након спасених меч лопти

Ђоковић је поново стигао до трофеја након што је током неког од мечева био на један поен од пораза
Новак чудотворац - осам титула које је освојио након спасених меч лоптиGetty © Sarah Reed / Stringer

Новак Ђоковић је ближи свом 40. него 30. рођендану, али он не престаје да прави чуда на тениским теренима. Освојио је и АТП турнир у Аделајду и то након што је у финалу против Себастијана Корде спасио једну меч лопту.

Да је српски тенисер "ментална громада" показује и невероватан података - ово је осми пут да је освојио титулу на турниру на ком је спасавао макар једну меч лопту.

Била је ово Ђоковићева 16. победа у каријери до које је стигао након што је био на поен од пораза. Ипак, у чак осам наврата је те турнире и освајао, показавши да "худинијевски" увек може да се извуче са ивице понора.

Све је почело 2007. године на АТП турниру у Бечу. Тада је у четвртфиналу спасио меч лопту против Хуана Игнасија Челе, али се извукао и потом у финалу победио Стена Вавринку.

Други пут је тако славио у Базелу 2009. године, након што је у полуфиналу Радек Штепанек био на поен од победе. Уследило је полуфинале Ју-Ес опена 2011. и чувене две меч лопте Роџера Федерера које је Новак спасио, потом освојивши турнир победом над Рафаелом Надалом у финалу.

У Шангају 2012. је Ђоковић отишао корак даље, спасивши пет меч лопти у финалу против Ендија Мареја. У Дохи 2017. је исто урадио у полуфиналу - пет спашених меч лопти против Фернанда Вердаска.

Од тада, у финалу Вимблдона 2019. је поново спасио две меч лопте на сервис Федерера, док је у Дубаију 2020. славио против Гаела Монфиса, неутрализовавши три меч лопте Француза у полуфиналу. Сада је на све додао и Аделајд 2023. године, за савршен почетак сезоне и перфектну припрему за Аустралија опен.

image