Свет

Шеф дипломатије Финске: Неће бити нуклеарног оружја на територији државе након уласка у НАТО

Могућност да НАТО уђе у нуклеарни сукоб са Русијом представљала је реалну опасност у случају распоређивања нуклеарног оружја на терирторији Финске након њеног уласка у алијансу, али то се неће десити
Шеф дипломатије Финске: Неће бити нуклеарног оружја на територији државе након уласка у НАТОwww.globallookpress.com © IMAGO/Sascha Steinach

Нуклеарно оружје неће бити распоређено на територији Финске након њеног уласка у НАТО, изјавио је данас министар спољних послова те земље Пека Хависто, преносе фински медији.

"Финска није поставила никакве предуслове приликом аплицирања за чланство јер није хтела да сужава обим својих активности. Но, јасно је да неће бити нуклеарног оружја на финском тлу ни након што чланство буде завршено", рекао је Хависто, преноси фински портал "Иле".

Хависто је потврдио визију политичког руководства земље да Финска и Шведска уђу у НАТО истовремено.

"Финска и Шведска чине јединствену одбрамбену стратешку структуру. Истовремена најава Финске и Шведске о ступању у НАТО није само гест пристојности, већ питање јачања одбрамбених способности двеју земаља", рекао је Хависто, а пренео "Спутњик".

image