Свет

Пољска ускраћује помоћ Украјини: Симболична подршка од неколико "леопард" тенкова

Апсолутна је дезинформација о трансферу свих 'леопарда' или већег броја, поручио је Шеф међународног политичког бироа Канцеларије председника Јакуб Кумох
Пољска ускраћује помоћ Украјини: Симболична подршка од неколико "леопард" тенковаwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Шеф међународног политичког бироа Канцеларије председника Пољске Јакуб Кумох изјавио је да Украјина може да добије само симболичан број тенкова "леопард", преносе "РИА Новости".

"Разматра се предлог да Пољска учествује у одређеној коалицији земаља које имају 'леопарде'. Апсолутна је дезинформација о трансферу свих 'леопарда' или већег броја. Ради се о симболичној подршци и учешћу у коалицији неколико земаља", објаснио је Кумох.

Он је напоменуо да и ако Варшава пошаље ове тенкове Украјини, онда се њихов број не може мерити десетинама.

"Апсурдно је рећи да ће Пољска предати неколико десетина или стотина тенкова. Украјина је заинтересована да им група западних земаља преда одређени број тенкова ове врсте. Пољска их има и може да постане део коалиције, али сама неће ништа да уради", додао је он.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки раније је изјавио да Пољска неће испоручивати Украјини тенкове "леопард".

"Ми сами за сада не намеравамо да испоручујемо наше тенкове. Сама Пољска, без широке коалиције не намерава да их испоручи", рекао је Моравјецки.

Како је објаснио, пољске власти сада преговарају о стварању "широке коалиције земаља које ће давати Украјини тешко наоружање". О том питању Пољска разговара са Немачком.

Пољска је пролетос испоручила Украјини неколико стотина тенкова "т-72", а такође је купила већи број тенкова "абрамс" различитих модификација од Сједињених Америчких Држава и 1.000 тенкова К2 од Јужне Кореје. Пољска војска има 126 тенкова "леопард 2А4" и 105 тенкова "леопард 2А5".

"Волстрит џорнал" је раније писао да је Пољска одлучила да испоручи Кијеву тенкове "леопард 2". Моравјецки је додао и да је Пољска почела да прима надокнаду за војну помоћ пружену Украјини.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је да "пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати само негативан ефекат". 

image