Свет

Немачка ће можда послати тенкове "леопард" Украјини

Немачка је пре два дана саопштила да намерава да испоручи око 40 борбених возила пешадије "мардер" Украјини пре краја марта
Немачка ће можда послати тенкове "леопард" Украјиниwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Немачка не може да искључи могућност да ће Украјини у будућности испоручити тенкове "леопард", изјавио је министар економије те земље Роберт Хабек.

"Наравно да се та могућност не може искључити", рекао Хабек за телевизију АРД.

Немачка је пре два дана саопштила да намерава да испоручи око 40 борбених возила пешадије "мардер" Украјини пре краја марта. Хабек је поручио да је то добра одлука и нагласио да је испорука требало да се догоди и раније.

Амбасада Русије у Немачкој осудила је тај потез Берлина, рекавши да је то корак ка ескалацији сукоба у Украјини, пренеле су "РИА Новости".

Немачки канцелар Олаф Шолц и амерички председник Џозеф Бајден договорили су се пре два дана да пошаљу војну опрему и наоружање у Кијев. Немачка је објавила спремност да испоручи борбена возила пешадије "мардер" и системе противваздушне одбране "патриот".

У амбасади Русије су напоменули да "брзина којом је договорен овај корак не оставља сумњу да је он изведен у Берлину, под озбиљним притиском Вашингтона, делујући у складу са деструктивном логиком трансатлантске солидарности".

Пољска не планира да испоручује Украјини тенкове "леопард"

Пољска, међутим, неће испоручивати Украјини тенкове "леопард", изјавио је јуче премијер те земље Матеуш Моравјецки.

"Ми сами за сада не намеравамо да испоручујемо наше тенкове. Сама Пољска, без широке коалиције не намерава да их испоручи", рекао је Моравјецки.

Како је објаснио, пољске власти сада преговарају о стварању "широке коалиције земаља које ће давати Украјини тешко наоружање". О том питању пољаци разговарају са Немачком, пренео је Спутњик.

image