Свет

Моравјецки: Пољска не планира да испоручује Украјини тенкове "леопард"

Ради се на стварању "широке коалиције земаља" која ће Украјини давати тешко наоружање, рекао пољски премијер
Моравјецки: Пољска не планира да испоручује Украјини тенкове "леопард"www.globallookpress.com © Andrzej Lange

Пољска неће испоручивати Украјини тенкове "леопард", изјавио је новинарима премијер те земље Матеуш Моравјецки.

"Ми сами за сада не намеравамо да испоручујемо наше тенкове. Сама Пољска, без широке коалиције не намерава да их испоручи", рекао је Моравјецки, преноси Танјуг.

Како је објаснио, пољске власти сада преговарају о стварању "широке коалиције земаља које ће давати Украјини тешко наоружање". О том питању пољаци разговарају са Немачком, пренео је Спутњик.

Пољска је пролетос испоручила Украјини неколико стотина тенкова Т-72, а такође је купила већи број тенкова "абрамс" различитих модификација од Сједињених Америчких Држава и 1.000 тенкова К2 од Јужне Кореје. Пољска војска има 126 тенкова "леопард" 2А4 и 105 тенкова "леопард" 2А5.

"Волстрит џорнал" је раније писао да је Пољска одлучила да испоручи Кијеву тенкове "леопард 2". Моравјецки је додао и да је Пољска почела да прима надокнаду за војну помоћ пружену Украјини.

"Део средстава из америчких и европских фондова почиње да стиже у Пољску. Такође разговарамо о томе како да набавимо технику која би требало да замени ону коју смо дали Украјини", објаснио је Моравјецки. Војна помоћ коју је Пољска пружила Украјини процењује се 1,9 милијарди долара.

Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испорука наоружања Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да слање наоружања Украјини са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

image