Свет

"Весело" у британској амбасади у Шведској: Фетиш опрема, свињске главе и лажни Борис

За журку поводом краљичиног платинастог јубилеја издвојено близу 8.000 евра
"Весело" у британској амбасади у Шведској: Фетиш опрема, свињске главе и лажни БорисGetty © Matthew Lloyd/Getty Images

Фетиш опрема, свињске главе и Борис Џонсон "заробљен" у кавезу били су, како преноси "Тајмс", део прославе организоване поводом седам деценија владавине Елизабете Друге у резиденцији амбасадорке Јудит Гоф у Стокхолму.

Није потребно много маште да бисмо знали како би покојна британска краљица реаговала на овакву журку с обзиром на то да није волела скандале, али и порески обвезници ће бити бесни будући да их је ово задовољство коштало 8.000 евра.

Организатори су решили да прославе "на нивоу", па су за овај новац ангажовали двојнике славних личности, односно глумце који су играли познате личности попут Дејвида Боувија и Бејби Спајса.

Звезда вечери свакако је био и двојник Бориса Џонсона, који се, како пише "Тајмс", појавио у кавезу, у лудачкој кошуљи, асоцирајући тако на Ханибала Лектора из чувеног филма "Кад јагањци утихну".

Форин офис је, међутим, демантовао да овај део сценарија.

"Торијевци или не умеју да схвате да смо усред кризе трошкова живота или их није ни брига. Све би ово било одраз хумора да не представља гротескно расипање новца пореских обвезника", рекао је за "Мирор" саговорник из Лабуристичке партије.

Забави коју су, према речима министа спољних послова Дејвида Ратлија, делом финансирали приватни спонзори, присуствовало је око 60 гостију.

Амбасада је саопштила да је амбасадорка Јудит Гоф одала почаст краљици уз помоћ Педингтона (плишани меда који се појављује у познатом скечу са краљицом у коме му она нуди сендвич са мармеладом), али, додају, не мисле да је неко током прославе био обучен као медвед.

Ове забаве, како тврди Форин офис, су "важна прилика" за промовисање "утицаја Уједињеног Краљевства на светској сцени и билатералних веза између земаља".

Јубилеј краљичине владавине делом је финансирала директно влада, а Риши Сунак, који је тада био министар финансија, издвојио је око 32 милиона евра за "велику прославу Уједињеног краљевства".

Предвиђено је и да Министарство образовања потроши око 13 милиона евра, како би поклонили књигу свим ученицима основних школа у земљи.

 

 

image