Свет

Смрт краљице Елизабете изговор за стрмоглави пад британске економије

Велика Британија пала на дно Г7 земаља
Смрт краљице Елизабете изговор за стрмоглави пад британске економије© Pixabay

Британска економија доживела је стрмоглави пад у трећем кварталу ове године и стигла на дно Г7 земаља, најављујући још суморнију 2023. годину, известио је Ројтерс.

Према подацима Канцеларије за националну статистику, привредна производња на кварталном нивоу пала је за 0,3 одсто, у поређењу са ранијим проценама од 0,2 одсто. Економска производња, са друге стране, у трећем кварталу била је 0,8 одсто нижа у односу на крај 2019. године, односно дупло већа од очекиване.

"У смислу кварталног раста, Велика Британија налази се на дну држава Г7, мада податке треба узети са резервом због нерадних дана који су наступили после смрти краљице Елизабете", наводи Канцеларија за националну статистику.

Пословне инвестиције, такође су пале за 2,5 одсто гледано по кварталима иако је према првим проценама очекиван пад од 0,5 одсто.

"Велика Британија ће и у наредном периоду наставити да назадује. Очекујемо да ће Британија доживети најдубљу рецесију међу великим напредним економијама 2023. године, због неповољне монетарне и фискалне политике", најавио је економиста Габриела Дикенс из "Пантеон макроекономије".

Порастао је доминантни сектор услуга за 0,1 одсто, док су падови приметни у грађевинарству и производњи.

За разлику од других земаља Г7 групе које су се опоравиле, Велика Британија није, па економисти сматрају да ће се неповољна економска ситуација наставити и у следећем кварталу, што многи сматрају рецесијом у најави.

image
VV inauguration
banner