Свет

Бразилска војска растура камп Болсонарових присталица

И бивши председник оградио се од насилних протеста који су, према његовим речима, "превазишли оквире демократије"
Бразилска војска растура камп Болсонарових присталицаwww.globallookpress.com © © Isabella Finholdt

Снаге безбедности Бразила почеле су да растурају камп присталица бившег председника Жаира Болсонара, који се налази у близини седишта оружаних снага у Бразилији, јавио је телевизијски канал "Глобо", а преносе РИА Новости.

Више од хиљаду људи већ је одвезено у 40 аутобуса на југ федералног округа ради провере. Војна полиција и војска поставиле су у понедељак ујутру баријере испред седишта Оружаних снага Бразила.

Према извештајима локалних медија, Болсонарове присталице подигле су овај камп пре неколико недеља. Током викенда пристигло је још 4.000 људи из целог Бразила, у више од стотину аутобуса. Судија федералног врховног суда Александар де Мораес наредио је да се камп уклони.

"Покушај државног удара"

Присталице бившег бразилског лидера Жаира Болсонара, који од краја прошле године протестују због резултата председничких избора, јуче су на силу заузели зграде Врховног суда, Конгреса и председничку резиденцију и опљачкали их. Полиција је успела да потисне изгреднике, а приведено је више од 400 изгредника.

Демонстранти су тражили оставку садашњег председника Луиза Инасија Луле да Силве, који је преузео дужност почетком јануара. Лула да Силва је победио Болсонара у другом колу избора, уз малу разлику у броју гласова. Бразилски Врховни изборни суд је у новембру прошле године одбацио захтев странке бившег председника да поништи председничке изборе.

Председник Лула да Силва наложио је војним снагама и полицији да окончају нереде. Лула је насилне демонстранте назвао "варварима" и "фашистима", и обећао да ће бити строго кажњени.

Бројне државе и међународне организације у америчком региону изразиле су подршку новом председнику Лули да Силви и назвале акције демонстраната "антидемократским покушајем државног удара."

Занимљиво је да се и бивши председник Болсонаро оградио од насилних протеста. Према Болсонаровим речима, методе његових присталица "превазишле су оквире демократије."

image