Британија Украјини шаље "челенџер 2" тенкове? Крстарили Босном и Ираком

Ако би дошло до ове испоруке, ова острвска земља би постала прва нација која је одговорила на молбе украјинских лидера да опреме војску Украјине снажним западним тенковима
Британија Украјини шаље "челенџер 2" тенкове? Крстарили Босном и Ираком© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Велика Британија разматра да по први пут оружаним снагама Украјине пошаље своје главне борбене тенкове "челенџер 2", који су се користили и у Босни и током рата у Ираку 2003. године открива извор "Скај њуза".

Наводно, говори се о укупно 10 оклопних возила што је довољно за опремање тенковске чете.

Дискусије о томе трају недељама, али влада Ришија Сунака још није донела коначну одлуку.

Ако би Уједињено Краљевство такву испоруку одобрило, постало би прва нација која је одговорила на молбе украјинских лидера да опреме војску Украјине снажним западним тенковима.

Групација која пружа војну подршку Украјини, а коју чини око 50 нација на челу са САД , укључујући Велику Британију, требало би да следећи састанак одржи 20. јануара, а најаве о слању нове помоћи, попут тенкова, могле би се чути баш тада.

Ово, како тумачи извор "Скај њуза", не би само по себи "променило игру", али би наводно пробило лед и отклонило баријеру која је до сада савезнике Украјинаца спречавала да им понуде западне тенкове, из страха да ће тај потез водити претераној ескалацији.

"Биће то добар преседан и демонстрација пред другима, пре свега пред Немачком и њиховим ’леопардима’... и ’абрамсима’ из Сједињених Држава", рекао је украјински извор.

Реч је, наиме, о тенковима који су главни у оружаним снагама те две земље, које оне међутим, упорно не шаљу Украјини упркос њиховим молбама.

Министарство одбране Велике Британије није хтело ни да потврди, а ни да демантује да британска влада разматра слање тенкова. 

"Влада се обавезала да ће изједначити или премашити прошлогодишње финансирање војне помоћи Украјини 2023. године, а ми ћемо наставити то надограђујемо ка недавним донацијама, обуком и даљим поклањањем опреме", рекао је портпарол владе.

Британија је Украјини до сад послала више од 200 оклопних возила, укључујући возила "стормер" наоружана "старстрејк" ракетама.

Зеленском су са острва стизали и шлемови, панцири, мобилна и логистичка возила, противтенковско оружје, ракете и системи противваздушне опреме као и зимска и медицинска опрема.

Велика Британија је иначе прошле године послала 14 тенкова "челенџер 2" Пољској, у оквиру договора да Варшава на тај начин ослободи тенкове Т-72 из совјетске ере и пошаље их Кијеву.

"Челенџер 2"  у употреби је од 1994.године, тежак је 62,5 тона и наоружан је топом од 120 милиметара и ланчаним топом од 7,62 милиметара.

Западни тенкови би могли да "поправе равнотежу"

Чета тенкова "челенџер" налази се у Естонији у оквиру мисије НАТО-а у источној Европи "за одвраћање од руске агресије".

Пуковник Хамиш де Бретон Гордон, бивши командант 1. краљевског тенковског пука, рекао је да би увођење западних тенкова могло да "преокрене равнотежу" на бојном пољу у корист Украјине.

"Стратешки ово шаље веома чврсту поруку руском председнику Владимиру Путину да су све карте у игри. "Челенџер 2"и "леопард 2" су модерни тенкови и много су боље заштићени, поузданији, бржи", додао је он. 

Насупрот томе, украјинска војска користи тенкове из совјетске ере попут Т-72, укључујући и неке које су већ испоручили партнери који их такође користе.

И руска војска се у великој мери ослањала на тенкове произведене током Хладног рата, а "челенџери", иако у поређењу са њима модерни, последњи пут су унапређени деведесетих година прошлог века.