Економија

"Глобал тајмс": "Фајзеру" профит важнији од здравља

Преговори Кине и "Фајзера" о куповини "паксловида" пропали су због превисоке цене, каже званични Пекинг, док произвођач тврди да је цена била у складу са оном у свету
"Глобал тајмс": "Фајзеру" профит важнији од здрављаwww.globallookpress.com © © Wang Xiang

Кинеске здравствене власти и фармацеутска компанија "Фајзер" нису успели да се договоре око уврштавања лека "паксловид" за лечење ковида 19, на кинеску листу основних лекова које плаћа држава.

Две стране нису успеле да се договоре око цене лека, а различито тумаче где је запело у преговорима. Док извршни директор "Фајзера" Алберт Бурла каже да је Кини понуђена цена која важи за већину земаља са нижним средњим приходима, а да су они тражили још нижу, кинески фонд за здравствено осигурање саопштио је да се одустало од уврштавања "паксловида" у листу основих лекова због превисоке цене коју је тражио произвођач. 

Кинески "Глобал тајмс" наводи да је произвођач тражио да му буде плаћено нешто мање од 1.890 јуана (око 271 долар) по паковању, док Ројтерс преноси изјаву Бурле да је Кина "друга економија света и не би требало да плаћају мање од Ел Салвадора".

Иако није на листи лекова, медикамент ће бити доступан пацијентима кроз допунско здравствено осигурање до краја марта, а према тврдњи извршног директора "Фајзера" са неколико хиљада испорука "паксловида" током највећег дела 2022. године, број испорука порастао је на милионе у децембру и почетком јануара. 

После укидања неких мера које су биле део кинеске политике "нулте толеранције" према ковиду, дошло је до раста броја оболелих, а самим тим и веће потрошње лекова.  "Фајненшел тајмс" констатује да је то, коначно, довело и до поскупљења лекова. 

У редакцијом коментару "Глобал тајмса" изводи се закључак да су преговори државе и фармацеутског гиганта пропали због "трке за профитом" произвођача који новац ставља испред јавног здравља.

Према тим наводима, "Фајзер" је пристао да незнатно спусти цену у односу на ону по којој већ продаје лек кинеским болницама, иако би уврштавањем на основну листу лекова држава на себе преузела куповину знатно веће количине медикамента.

У више међународних прилика, САД су настојале да се похвале својим глобалним лидерством и међународним доприносом, укључујући и њихову великодушну улогу у борби против пандемије ковида, али  у појединачним случајевима представници америчког крупног капитала инсистирају да максимално повећају свој профит, наводи кинески медиј.

И додаје: за њих све може да буде стављено на преговарачки сто, а профит увек долази први.

"САД се не обазиру много на очекивања друштва, без обзира да ли се ради о оном у САД или у свету, када је у питању борба против ковида, већ раде у складу са жељама америчких интересних група. Није тајна да су представници америчког крупног капитала већ стекли значајно богатство продајући вакцине и лекове, а влада САД све време их је координисала. Нема такозваних људих права, само монопола", закључује "Глобал тајмс".

image