Свет

ЕУ препоручује тестирање путника из Кине на вирус корона

Шведска је данас саопштила да ће тестирање на корона вирус од 7. јануара бити обавезно за путнике из Кине
ЕУ препоручује тестирање путника из Кине на вирус корона© Танјуг/AP Photo/Andy Wong, File

Државе чланице Европске уније препоручиле су нова ограничења за путнике који у Европу долазе из Кине, међу којима је и препорука за тестирање на вирус корона пре поласка на пут.

Препорука коју је у среду издала група за Интегрисани одговор на политичке кризе ЕУ (ИПЦР), коју чине представници 27 држава чланица ЕУ, у складу је са ранијом препоруком Европске комисије.

ИПЦР је препоручио и да сви путници на летовима из Кине треба да носе заштитне маске за лице, да владе земаља чланица ЕУ уведу тестирање путника који долазе из Кине, као и да се на аеродромима тестирају и секвенцирају отпадне воде са међународних летова који стижу из Кине, пише "Блумберг".

"Државе чланице сагласне су у саветима које дају међународним путницима који долазе из Кине или одлазе у ту земљу, као и и особљу аеродрома и у авионима, а у вези са личном хигијеном и здравственим мерама", наводи се у саопштењу Шведске, која тренутно председава Саветом ЕУ.

Шведска је данас саопштила да ће тестирање на корона вирус од 7. јануара бити обавезно за становнике Кине, а сличне мере најавила је и Белгија.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг упозорила је раније ове недеље да ће та земља узвратити нацијама које су поставиле ковид ограничења због "политичких циљева".

"Још су неприхватљивије неке претеране праксе. Снажно се противимо покушајима манипулације ковид мерама у политичке сврхе и предузећемо реципрочне мере", рекла је том приликом портпаролка министарства.

Многе државе, укључујући Сједињене Америчке Државе, Француску, Италију и Шпанију, већ су увеле мере за путнике који долазе из Кине. Већина земаља ЕУ подржава обавезно тестирање кинеских држављана, а многе су позвале на заједничку политику широм ЕУ.

После попуштања одређених строгих мера у борби против ширења ковида 19, број оболелих у Кини почео је да расте, што је било и очекивано, а поједине земље одговориле су на то наметањем обавезе путницима из Кине да имају негативан тест на ковид не старији од 48 сати.

image