Србија и Балкан

Рашић: Албанац који је пуцао на српске дечаке имао националистичке испаде

Верзија у којој је Албанац Азем Куртај наводно био нападнут и окружен, то је прича његовог адвоката, и ја јој не бих дао посебну важност, рекао је министар у "косовској влади"
Рашић: Албанац који је пуцао на српске дечаке имао националистичке испадеwww.globallookpress.com © MINISTARSTVO ZA ZAJEDNICE I POVRATAK

Министар за заједнице и повратак у влади тзв. Косова Ненад Рашић изјавио је да је рањавање два дечка на КиМ на Бадњи дан, покушај убиства изазван етничком нетрпељивошћу.

Рашић је казао да је починилац Азем Куртај, припадник Косовских безбедносних снага, раније био склон националистичким изјавама, пише лист "Нова".

Волео би, како је рекао, да колеге Кертаја буду позване да сведоче о његовом понашању и изражавању национализма.

"Верзија у којој је Албанац Азем Куртај наводно био нападнут је прича његовог адвоката, и ја јој не бих дао посебну важност. Ја се руководим оним што пише у оптужници, да је реч о покушају убиства и то ће тако и остати", рекао је Рашић и додао да је адвокат починиоца заборавио да каже како је Куртај и неколико минута раније на другом месту пуцао у ваздух.

"То је само још један доказ да је реч о покушају убиства изазваног етничком нетрпељивошћу. Ја немам сумње у то да је са намером пуцао у децу и покушао убиство", навео је Рашић.

Према његовим речима, реакција полиције након рањавања Стефана (11) и Милоша Стојановића (21) која се догодила "на тако велики празник" Бадњи дан, требало је да буде дупло бржа него иначе.

"Ми имамо једну дугу и лошу традицију етнички мотивисаних инцидената и нажалост починиоци су остали некажњени. Зато мислим да би ово могао бити успех године Косовске полиције, зато што су у тако кратком року успели да идентификују и ухапсе починиоце", оценио је Рашић.

Рашић је додао да верује да ће Куртај бити "адекватно" кажњен, јер оно што је досад видео, што је тужилац саставио и судија потврдио говори да постоји решеност тамошњег правосуђа.

Ненад Рашић добио је место у Куртијевој влади почетком децембра, након што је представник Српске листе Горан Ракић дао оставку на министарску функцију. Тада се већина Срба повукла из косовских институција након што је приштинска власт почела да инсистира на пререгистрацији возила са српским таблицама и претила је казнама и запленом аутомобила чији су власници Срби. 

image