Србија и Балкан

Ђурић: Курти КиМ води у прошлост, међународна заједница да га казни

Предстојећа посета Дерека Шолеa региону могла би да буде добра прилика за корак у том правцу, сматра амбасадор Србије у САД
Ђурић: Курти КиМ води у прошлост, међународна заједница да га казниwww.globallookpress.com © Xinhua

Марко Ђурић, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама, осврнуо се на недавне инциденте уочи Божића на Косову и Метохији у свом ауторском тексту за "Косово онлајн".

Некадашњи директор Канцеларије за КиМ сматра да је упуцавање двојице српских дечака из енклаве Штрпце (11 и 21 година), од стране припадника Косовских безбедносних снага, етнички и расно мотивисан злочин из мржње.

"Званичници Куртијеве владе, иако потпуно свесни околности напада и етничке припадности жртава, покушали су да 'контролишу политичку штету' (или још горе, били су толико заслепљени шовинизмом) тако што нису успели ни да правилно осуде нападе непризнавањем националне припадности жртава, што је био јасан мотив напада. Уместо тога, цинично су етикетирали децу-жртве као 'два држављана Косова' или 'хришћанскословенски косовари", написао је Ђурић.

Он је подсетио да је у одвојеном етничко-расном мотивисаном инциденту, још један Србин са Косова, тинејџер, брутално претучен у селу Клокот.

"Претукло га је осам нападача када се враћао са божићне литургије", написао је Ђурић и додао да се Куртијева влада активно трудила да промени слику о природи оба напада.

Такође наглашава да Аљбин Курти Косово води у прошлост "користећи брзу траку на много начина":

"Српском патријарху Порфирију брани да уђе на Косово и Метохију, више пута се јавно одрицао Бриселског споразума, гради нове паравојне базе, спречио је Србе да учествују на референдуму о реформама правосуђа које је захтевала ЕУ, као и да учествују на општим изборима, спречио је етничке мањине да учествују на изборима за мањинске одборе, слао специјалне јединице полиције на подручја са српском већином", набројао је српски амбасадор.

Према његовом мишљењу, да би се вратила за сто, Куртијева влада мора бити санкционисана због свог непредвидљивог понашања од стране међународне заједнице и појединачних влада.

"Дошло је време да се то учини одлучно и без оклевања користећи сва расположива политичка и економска средства. Косово мора да се врати на колосек спровођења постојећих споразума, да се поново изгради поверење у дијалог које је пољуљано и да се гледа у будућност уместо у прошлост", навео је Ђурић.

Предстојећа посета Дерека Шоле региону, сматра он, могла би да буде добра прилика за корак у том правцу.

Дотакао се и Куртијевог сна да клинички експлоатише трагедију у Украјини (која, иначе, подржава територијални интегритет Србије укључујући и Косово, а чији територијални интегритет Србија недвосмислено подржава) да гурне Србију на другу страну актуелних европских и глобалних политичких и етичких линија раздвајања, наводећи да ће несрећно пропасти.

"Свима нам је јасно шта ради. Србија ће наставити да тражи мир и да буде спремна да заштити свој народ ако затреба", закључио је Марко Ђурић.

image