Свет

"Политико": САД размишљају о испоруци нових оклопних возила Украјини

Борбена возила "страјкер" наводно треба да помогну Украјини да одбије очекивану пролећну офанзиву Русије
"Политико": САД размишљају о испоруци нових оклопних возила Украјиниwww.globallookpress.com © Spc. Ethan Valetski/ZUMAPRESS.com

Министарство одбране САД разматра испоруку оклопних борбених возила "страјкер" Украјини у оквиру новог пакета војне помоћи, преноси "Политико" позивајући се на изворе.

Према неименованом званичнику Пентагона, САД још нису објавиле коначну одлуку по том питању, јер би возила могла да буду укључена у једну од наредних серија војне помоћи. Вашингтон би такође могао званично да објави следећи пакет, са или без "страјкера", крајем следеће недеље, рекао је извор "Политика".

Очекује се да ће "страјкери" помоћи Украјини у борби против очекиване руске пролећне офанзиве, наводи се у извештају портала. Оклопна возила са осам точкова веома су покретљива и ван пута и по блату, снегу и песку, и представљају добру равнотежу између тенка и оклопног транспортера, наводи портал.

"Украјинцима су потребни оклопни транспортери, а ми их имамо на инвентару", рекао је званичник Пентагона и додаоЧ "Није тако добар као 'бредли' за тенковску борбу, али је добар за заштиту пешадије и приближавање борби".

Возила "страјкер", која долазе у различитим варијантама и која су направљена за америчку војску, у употреби су од 2002. и учествовала су у америчким операцијама у Ираку. Свака јединица обично укључује митраљез "калибра 50 БМГ".

Прича о испоруци "страјкера" уследила је након прошлонедељне најаве из САД о новом пакету помоћи за Украјину, који укључује 50 борбених возила "бредли", које Пентагон рекламира као "убице тенкова". Немачка и Француска су такође појачале помоћ Украјини, при чему је Париз пристао да пошаље неколико старих оклопних борбених возила АМКС-10, а Берлин је најавио будуће испоруке 40 сличних возила марке "мардер".

Москва је више пута упозоравала Запад да ће "пумпање" Украјине оружјем само продужити сукоб. Коментаришући одлуку Вашингтона да пошаље "бредлије" Кијеву, руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов оптужио је Сједињене Америчке Државе да следи "опасан курс".

"Свака прича о 'одбрамбеној природи' оружја које се испоручује Украјини одавно је постала апсурдна", рекао је он и додао да западне испоруке оружја само подстичу Украјинце да убијају цивиле у руским републикама Донбаса, као и у Запорожју и Херсонској области.

image