Свет

Јача притисак на Немачку да Украјини пошаље тенкове "леопард"

Ако Берлин попусти, вероватно ће то учинити и неколико других чланица Европске уније, пише "Политико"
Јача притисак на Немачку да Украјини пошаље тенкове "леопард"www.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Мање од недељу дана након што је Немачка коначно прихватила да Украјини пошаље борбено возило пешадије "мардер", јача притисак на Берлин да испоручи и модерније борбене тенкове, пише "Политико".

Француска и Пољска притискају највећу економију Европске уније да помогне Кијеву слањем моћног тенка "леопард 2", док Велика Британија наводно разматра да пошаље десетак борбених тенкова "челенџер 2".

Уколико би Лондон послао своје главне борбене тенкове, то би Берлину знатно отежало да се сакрије иза аргумента да не жели да делује сам у слању тешког наоружања, пише лист.

Испорука модерних западних тенкова, попут "лепоарда 2", били би велики подстицај за украјинску војску јер су јој савезници досад слали само старије тенкове, истиче "Политико" и додаје да ће Русија наводно покренути нову војну офанзиву у наредним недељама или месецима, у ситуацији када је Кијев исрцпео своје резерве.

Француски званичник је за лист рекао да Париз покушава да натера Берлин да прихвати споразум о слању тенкова "леопард", уочи француско-немачког самита 22. јануара, на 60. годишњницу Јелисејског споразума о партнерству иземђу две земље.

Сличан притисак долази и из Пољске, која жели да формира широку коалицију међу западним партнерима да заједно предају "леопарде" Украјини.

"Охрабрујемо друге земље да формирају широку коалицију за трансфер модернијих тенкова у Украјину, као што су тенкови 'леопард'", рекао је заменик пољског министра спољних послова Павел Јаблонски.

Немачка, Шпанија, Пољска, Грчка, Данска и Финска су међу бројним земљама које већ користе "леопард 2", који је опремљен топом од 120 милиметара и најсавременијим одбрамбеним системом. То би омогућило савезницима да заједнички организују испоруку тенкова и потребне муниције и да се удруже на потребном одржавању и поправци, наводи "Политико".

"Украјинци заиста желе тенкове 'леопард' јер их има на залихама широм Европе", навео је француски званичник који је упознат са преговорима о испоруци војне помоћи.

Међутим, те тенкове производи компанија "Краус-Мафај Вегман" са седиштем у Минхену, што значи да је за њихову испоруку Украјини неопходна дозвола за поновни извоз од стране земље порекла, односно од Немачке. 

"Пољска може да преда леопарде само у оквиру коалиције земаља", рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки, додајући да су у току разговори са другим земљама о формирању таквог савеза.

Он је истакао да је о томе пре неколико недеља разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцем, те да ће се више знати у наредним данима.

Упитан о захтевима да се формира широка коалиција, портпарол немачке владе је одговорио да "тренутно није упознат са таквим захтевима", али је нагласио да Немачка изнова процењује ситуацију на основу чега доносе одлуке.

Француски званичник је истакао да је циљ прошлонедељне најаве француског председника Емануела Макрона о предаји борбених возила представљало "разбијање табуа о слању западних тенкова у Украјину", како би се Немачка подстакла на сличну акцију.

Међутим, портпарол владе у Берлину напоменуо је да је један од кључних циљева Немачка остао избегавање да постане активна страна у рату и додао да не постоји "никакав аутоматизам" који би испоруку "леопарда" учинио "наредним логичним кораком", након одуке да се пошаљу тенкови "мардер".

image