Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Зашто је Београд "Казабланка Западног Балкана"?

Не планирају они да Руску Федерацију покоре војно, већ преко шпијуна и агената утицаја које траже у свету
РТ Балкан истражује: Зашто је Београд "Казабланка Западног Балкана"?www.globallookpress.com © Eduardo Parra/Keystone Press Agency

Да је Београд у периоду око Нове године изгледао као Казабланка у Другом светком рату, објаснио је председник Србије Алекандар Вучић, коментаришући највећу шпијунску активност у историји ових простора. РТ Балкан истражује шта се крије иза повећаног обавештајног рада различитих страних служби у Србији, што се одражава на читаву територију Балкана и шире.

Некадашњи припадник контраобавештајне службе Војске СРЈ Љубан Каран каже да није Србија једина интересна зона шпијуна, већ да се на удару налази и Русија.

"Влада специфична ситуација јер су руске службе, баш као и дипломате - маскирани обавештајци, протерани на Западу, а Руси су одговорили истом мером на Истоку. С обзиром да у Београду и околини има Руса и Украјинаца, онда се обавештајци буквално сударају на ничијем терену. Зато овде влада један општи обавштајни хаос где сви траже шпијуне и агенте утицаја који ће тек бити у функцији", рекао је Каран, уз напомену да понекад ти интереси нису ни везани за простор Балкана, већ су усмерени једни против других.

У том контексту подсетио је на изјаву заменика директора ЦИА Давида Коена "да лове Русе по целом свету, врбују их и праве агенте утицаја са циљем рушења Владимира Путина у Русији".

"Не планирају они да Руску Федерацију покоре војно, већ преко шпијуна и агената утицаја које траже у свету", нагласио је бивши обавештајац.

Каран каже да је за Србију, од класичног обавештајног рада, већа опасност подривање Србије са циљем да је ослабе.

"Ангажују се агенти утицаја, што подразумева да шпијуни траже утицајне и моћне људе који утичу на политичке прилике и на промену јавног мњења у земљи у правцу који одговара владама тих обавештајних служби и шпијунима. То није само пуко прикупљање информација, јер их руководство државе најчешће и не крије. Стране обавештајне службе се служе непредвидивошћу, иновативним методама и средствима прислушкивања и праћења, како би остали незапажени, спонтани и како би тврдили да се не мешају у наше ствари, иако је главни мотив да утичу на промене расположења у народу", објашњава пензионисани пуковник КОС-а.

За те потребе се, како додаје, Запад користи новцем, а на Истоку се позивају на традиционалну наклоност српском народу и историјским везама које нас спајају.

"Обећавају им функције у даљој перспективи, некретнине и школовање деце у иностранству, нуде им се титуле и слично. Раде се истраживања и психолошке анализе, јер нису сви исти и слаби по истим основама. Потребни су месеци рада и обраде, нико не долази на дан-два, у питању су месеци", закључо је Каран.

Бивши амбасадор Југославије у Турској и министар иностраних послова у влади СР Југославије Владислав Јовановић за РТ Балкан каже да је Србија по виђењу многих неуралгична тачка Балкана, једина војно неутрална и политички независна држава у региону.

"Велика присутност шпијуна је последица политичке и геополитичке офанзиве које земље Запада и НАТО-а врше на простору Балкана, а све у функцији сукоба у Украјини. Пошто желе да потпуно обезбеде своје залеђе на Балкану, да га политички неутралишу и покоре, и на тај начин се обезбеде за даље рунде обрачунавања са Русијом, коју очигледно имају у виду још од раније када је започет цео овај сукоб на истоку", наводи Јовановић.

Један од наших најискуснијих каријерних дипломата, Бранко Бранковић, за РТ Балкан каже да је фокус обавештајних служби у Београду на три главне теме.

"То су ставови јавног мњења према ситуацији на Косову и Метохији, уласку Србије у ЕУ и евентуално чланство у НАТО-у", објашњава аутор дела "Иза кулиса дипломатије".

Јовановић каже да су у шпијунску активност укључене све државе које имају интересе за овај терен, пре свега земље које су кључне за разговоре и проналажења решења за косовски чвор, попут САД, Немачке, Француске, али и свих чланица НАТО-а, суседима помагачима, па чак и неких удаљенијих земаља.

"Србија се не уклапа у њихову шему и на неки начин покушавају да је принуде на покоравање западној политичкој агенди. Користе "Косово", охрабрују га и наводе на непрекидан низ инцидената, а Србију са друге стране држе у сталној безбедносној будности", напомиње бивши амбасадор и даје похвалу српским контраобавештајним службама јер су идентификовале стране сиве еминенције и шпијуне и тако им задале ударац.

На Балкану ништа ново

Дипломата Бранковић каже да присутност обавештајаца на простору Балкана није новост.

"Ако је председник то рекао, он вероватно зна. Из великог дипломатског искуства знам да где год су кризе и кризна жаришта, форсирају се обавештајни центри. И Титова Југославија, и Слобина Србија и Црна Гора, па и Србија после 5. октобра, када су стране службе довеле на власт оне које су довели... Ми смо увек били простор са много заинтересованих у ком правцу ће ићи наша земља", каже он и напомиње да велике силе не штеде новац за те сврхе, већ изнајмљују станове, канцеларије, отварају фирме и региструју специфичне делатности.

Бранковић подвлачи да је тзв. Косово такође Елдорадо за шпијунску делатност.

"Приштина врви од обавештајаца, она је легло свих обавештајних служби за питања о КиМ, Србији, Црној Гори и БиХ. То је стање од римског доба, није од јуче. Задатак наших служби је да знају, опсервирају и не дозволе антидржавну делатност земаља које нам желе зло."

image