Србија и Балкан

Србима у Вуковару стигао поклон и за Божић: На православном гробљу порушени споменици

Оштећено је десетак споменика на којима су имена умрлих већином исписана на ћирилици, а оштећене су и слике
Србима у Вуковару стигао поклон и за Божић: На православном гробљу порушени споменици© ATA Images

Становници Вуковара које редовно посећују споменике својих предака на старом православном гробљу у Вуковару приметили су да је неколико надгробних споменика оскрнављено и порушено, преносе медији.

Председник Заједничког већа општина из Вуковара Дејан Дракулић, вуковарски свештеник Саша Кузмановић и заменик градоначелника Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар у понедељак, 9. јануара, посетили су, уз присуству полиције, наведено гробље са жељом да починилац што пре буде пронађен.

"Данас смо овде дошли на православно гробље где је по сазнањима наших суграђанки три или четири споменика насилно порушено. Међутим, када смо дошли видели смо да је то у питању десетак споменика. То је већ трећи вандалски догађај уназад два до три месеца који се дешава на нашем старом православном гробљу у граду Вуковару. Случај смо пријавили полицији, очекујемо стручне људе који ће то све да прегледају и, ако је могуће, уоче некакве трагове. Овај вандалски чин који сигурно није добронамеран, десио се између петог и шестог јануара, управо пред Божић. Верујемо да је то направљено од лица који не знају шта чине и коју поруку могу послати са оваквим чином", изјавио је заменик градоначелника града Вуковара и председник градске организације СДСС-а Срђан Колар.

Јасна је порука починилаца с обзиром на то у којем периоду је почињен овај вандалски чин, јер су православни верници управо тих дана прослављали најрадоснији хришћански празник Божић који позива на љубав, разумевање и поштовање, навео је председник Заједничког већа општина Вуковар Дејан Дракулић. 

"Ово је нешто неприхватљиво, лоша порука заједници и не можемо да разумемо никога ко такве ствари ради, без обзира које је националности или вероисповести. То је посебна порука с обзиром да се десило на датуме када православни верници прослављају Бадњи дан и Божић, али морамо бити сабрани, сачекати да полиција одради свој посао и на нама је даље да настојимо те споменике да обновимо. У сарадњи са градском фирмом Комуналцем потрудићемо се да видимо на који начин и којим средствима ће се порушени споменици обновити и вратити у пређашње стање, јер је то за нас изузетно важно. То је историја нашег народа и управо када желите да упознате неко место одете на гробље и видите који су ту људи живели и у ком периоду", закључио је Дракулић, преноси портал "Срби.хр".

Подсетимо, само десетак дана раније, Срби у Вуковару су, вероватно као "поклон за Нову годину" добили од суседа Хрвата укидање Ћирилице као службеног писма. 

Како је навео "Вечерњи лист", ово је одлучено у складу са резултатима пописа становништва који су показали да у Вуковару сада живи 29.73 одсто Срба, односно мање од трећине укупног броја становника.

image